Jordi Amenós explica la importància de la dimensió narrativa del ser humà

El terapeuta i escriptor protagonitza la segona conferència del programa lectiu de l’Aula MiR

Jordi Amenós, durant la conferència que va fer el 15 d'octubre a l'Auditori Municipal sobre narrativa terapèutica
Laura Grau

L'escriptor i terapeuta montcadenc, Jordi Amenós, va protagonitzar la segona conferència del programa lectiu de l'Aula d'Extensió Universitària, que va tenir lloc el passat 15 d'octubre a l'Auditori Municipal amb el títol 'Milers d'anys després, seguim narrant històries al voltant del foc'. Amenós, estudiós de la narrativa terapèutica i format en la teràpia Gestalt i en constel·lacions familiars, va parlar sobre la importància de la dimensió narrativa de l'ésser humà en la construcció de la seva identitat. "Des que l'home té consciència de la seva pròpia mort, sent la necessitat d'establir una relació amb el misteri, creure en déus i crear mites", va explicar Amenós, qui considera que els humans som "sers biomítics" perquè, fins i tot, els nostres records tenen forma d'història. 

L'autor va defensar la importància d'explicar contes als infants, "que troben en els relats elements per construir la seva identitat i un lloc segur des d'on explorar el món", i va alertar del perill de suprimir les humanitats a l'ensenyament i apostar únicament pel mite tecno-científic. "L'eliminació de la dimensió mito-poètica a la nostra societat té un gran impacte emocional en els individus i fa que augmentin els quadres de depressió i ansietat", va afegir el terapeuta, qui va criticar el sistema educatiu vigent, que obliga els alumnes a estar asseguts i avaluats tota la seva vida acadèmica i només es basa en el llenguatge racional, sense prestar atenció a l'emocional. "Això té un gran impacte en el caràcter de les persones i genera unes mancances que la narrativa terapèutica intenta reparar, recuperant la vivència mítica que la nostra cultura ha suprimit". Per fer aquest procés, Amenós proposa "fer les paus" amb les nostres tres identitats: la biogràfica, la familiar i l'heroica o espiritual.

Aquest és el punt de partida de la narrativa terapèutica, que l'autor explica amb profunditat al llibre 'Detrás de cada historia', que va publicar el passat mes de març amb l'editorial Ediciones B. Amenós també té publicats dos llibres infantils:¿Dónde está la luna? (Fragmenta Editorial), un conte per treballar la creativitat en família, i ¿De dónde vienen las ideas? (Akiara Books), una proposta de lectura en família per fomentar la imaginació dels més petits.

La propera xerrada de l'Aula MiR tindrà lloc el 24 de novembre a la biblioteca Elisenda de Montcada. L'experta en nutrició Nélida Carrillo parlarà sobre alimentació saludable.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari