José M. Espinasa: ‘La temperatura social i cultural de Mèxic va pujar gràcies a l’arribada dels exiliats’
El net mexicà del qui va ser el primer alcalde republicà de Montcada i Reixac reviu els vincles amb el seu passat en una xerrada a la Casa de la Vila
L'escriptor i editor José María Espinasa (Mèxic, 1957) va descriure les seves vivències com a net del qui va ser el primer alcalde republicà de Montcada i Reixac, el metge Josep Maria Espinasa Massagué, a la xerrada que va fer ahir la tarda a la Casa de la Vila en un acte organitzat per la Regidoria de Cultura i Patrimoni, que va ser presentat pel regidor d'ERC a l'Ajuntament, Jordi Sánchez, i conduït per la periodista Sònia Hernández.
Espinasa va parlar del periple del seu avi per fugir de Catalunya per França fins arribar a Mèxic, amb la seva dona i el seu fill de 12 anys, Juan Espinasa Closas, el seu futur pare i el que més directament va patir el trauma del desarrelament. "La generació d'escriptors hispano-mexicana, a la qual pertany el meu pare, van reflectir a les seves obres la melangia i el desassossec per la infància perduda", va dir l'autor. La seva editorial, Ediciones sin Nombre, ha publicat algunes obres escrites per Juan Espinasa com 'El parque y otros relatos', un recull de contes marcats per la nostàlgia de l'exili, en alguns dels quals són reconeixibles diferents indrets de Montcada.
Espinasa també es va referir a la gran aportació que van fer els exiliats catalans i espanyols a la cultura mexicana gràcies a la política del president Lázaro Cárdenas del Río, que va obrir les portes a més de 300.000 persones. "La temperatura social i cultural de Mèxic va pujar 4 o 5 graus gràcies a l'arribada dels exiliats", va remarcar l'escriptor, qui considera que la guerra civil "va ser una tragèdia per a Espanya, però un gran regal per al meu país", referint-se a aquest important capital humà.
L'escriptor entén i llegeix el català perquè el seu avi li parlava de petit, però no va poder visitar Catalunya fins als anys setanta, on va contactar amb alguns familiars i persones que van conèixer el seu avi i on aviat va descobrir que la Montcada real no era el lloc idíl·lic que s'havia imaginat. "Jo creia que Montcada seria tan espectacular com Venècia perquè l'havia idealitzat a partir dels records del meu avi i del meu pare", va explicar Espinasa qui, malgrat això, se sent especialment vinculat al municipi, al que ha tornat en diverses ocasions, l'última al 2008 amb motiu de la 7a Jornada Juan Ramon Masoliver, amb el nebot del qual, Juan Antonio Masoliver Ródenas, manté una gran amistat.
L'acte va acabar amb el lliurament d'una litografia del pintor Joan Capella per part del regidor Jordi Sánchez a l'escriptor mexicà, qui va regalar per a les biblioteques de Montcada tres llibres escrits pel seu pare i publicats per la seva editorial, Ediciones Sin Nombre.