Josep M. Vilarrúbia explica la vessant anecdòtica de la història de Barcelona
La Fundació Cultural ha apadrinat la presentació del seu llibre sobre passejades per la ciutat comtal
Les plaques amb els noms dels carrers de Barcelona es van crear al 1770, abans els vials s’havien d’identificar d’una altra manera. Hi ha qui, en el paper, van pensar a anomenar la plaça de Catalunya com a ‘Foro de Isabell II’, nom que no va rebre mai, però sí que va ser, del 26 de gener al 30 de març de 1939, la plaça de l’exèrcit espanyol. Els republicans van anomenar la Via Laietana Via de Durruti, i els franquistes la van batejar com Via de José Antonio. Al 1839 es va fer el primer daguerreotip –l’avantpassat de la fotografia– al Pla de Palau i es va trigar un dia i mig a revelar-lo. La primera perfumeria de Barcelona la va obrir, al 1839, Ben-Ali i va ser una revolució, però als nobles no els feia cap gràcia que el propietari fos musulmà. El 8 de desembre de 1807 apareix per primer cop un guàrdia urbà com els que coneixem ara i, com la majoria era d’origen andalús, se’ls coneixia com “els Sánchez”.
Aquestes i altres anècdotes de la ciutat comtal les va explicar ahir dilluns, 26 de març, l’historiador autodidacta Josep M. Vilarrúbia durant la conferència ‘Curiositats de Barcelona’, que va oferir a la Biblioteca Elisenda, convidat per la Fundació Cultural Montcada, entitat amb la qual Vilarrúbia manté una estreta relació de col·laboració i que ha apadrinat la presentació del seu llibre ’52 passejades per Barcelona’, un recull de diferents itineraris i racons per descobrir espais històrics, monuments i alguns detalls de la capital catalana. L’autor proposa un itinerari per a cada setmana de l’any. “El primer record que tinc de Montcada i Reixac és de quan era petit, ja que venia a veure la meva àvia”, ha explicat l’autor, qui està molt vinculat a la Fundació ja que és el guia de la majoria de sortides culturals que l’entitat programa per als seus socis un cop al mes –activitat que Vilarrúbia desenvolupa des del 1977. De fet, l’acte l’ha conduït Antoni Orihuela, membre de la Fundació, qui ha destacat que “apreciem molt en Josep Maria per l’amistat que ens uneix i perquè ens va formar sobre la història de Catalunya”.
Vilarrúbia és autor de 27 publicacions, entre els quals destaca ‘Barcelona Camina’ i dues sobre itineraris entre Sant Andreu i Sarrià i sobre els carrers de Ciutat Vella. Mestre, pèrit mercantil i diplomat en Ciències Socials, fa classes d’història de Catalunya i de costums i tradicions catalanes a diferents escoles i institucions. També ha publicat diversos llibres sobre història de Catalunya i dels seus municipis.