Josep Relat: “El premi ha de recuperar la seva esplendor”

Coincidint amb la 15a edició del certamen literari, l’Abi presenta el primer volum recopilatori

La presentació del primer llibre recopilatori del Premi de Narrativa Curta Ateneu Domingo Fins de l’Abi, feta ahir la tarda, va estar marcada per un to nostàlgic dels primers anys d’existència del concurs, a final dels noranta, quan les convocatòries rebien una vuitantena d’obres i els sopars literaris comptaven amb convidats d’excepció com l’erudit de Vallensana, Juan Ramón Masoliver, al 1997, escriptors com Paco Candel, cantants com Lluís Llach o actors com Enric Majó. Josep Relat, un dels fundadors del premi i antic president de l’Abi, va recordar els primers anys del certamen i del sopar literari, “un dels esdeveniments culturals més importants que es feien al municipi” –va dir– i va fer una crida per donar-li una nova empenta i “recuperar la seva esplendor”. En els darrers anys el certamen, creat al 1996 per promoure autors novells en català, rep una mitjana de 30 relats, i una modesta assistència a la gala de premis.

El president actual de l’Abi, Miquel Àngel Gràcia, va destacar la importància que el premi continuï viu 15 anys després de la seva fundació, tot i reconèixer que “no sempre és possible dedicar-hi els esforços que caldria” i va anunciar que el sopar de lliurament de premis de la quinzena edició, previst el 30 d’abril, intentarà recuperar el seu antic glamour. “Creiem que fent l’acte pels volts de Sant Jordi i no per les festes de Sant Sebastià, com a l’inici, pot ser un canvi positiu”, va explicar. Gràcia va agrair l’esforç de les persones que han format part del jurat any rere any, especialment a Elisa Riera, que ostenta el rècord, amb 13 veredictes. “M’ha agradat molt formar part d’aquest projecte, crec que només cal donar-li més difusió i aconseguir que participi més gent de Montcada“, va concloure.

El primer recopilatori del Premi literari de l’Abi serà la novetat que presentarà l’entitat a la Fira de Sant Jordi, tot i que ja es pot adquirir per 12 euros a la seva seu (Colon, 5) o a la Fundació Cultural Montcada (Major, 47). A més de les obres guanyadores de les cinc primeres edicions, de 1997 a 2001, el volum també inclou els finalistes i els accèssits, en total 9 autors d’arreu dels Països Catalans, entre els quals hi ha la montcadenca Blanca Martínez. El premi juvenil de narrativa curta, creat fa cinc anys, no té gaire participació, fet que l’entitat vol remediar fent-ne promoció entre els alumnes dels instituts de Montcada i Reixac. L’Abi ha avançat que està preparant el volum dels cinc anys següents ja que, per raons econòmiques i de dimensions, els recopilatoris es faran per períodes de 5 anys.  

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari