La 19a campanya arqueològica treu a la llum un complex defensiu

La troballa, feta a l’extrem sud del poblat ibèric, permet disposar d’una visió més completa de l’urbanisme del conjunt

Voluntaris i responsables de la campanya 2019
MM
Panoràmica des de Les Maleses, durant la 19a campanya d'excavacions
Alumnes i exalumnes de l'INS M.Miró, en plena feina
Alguns dels voluntaris de la campanya 2019, amb les directores Mercedes Duran i Gemma Hidalgo (als extrems)
Image aèria feta per un dron de la silueta actual del poblat Les Maleses

La 19a campanya arqueològica al jaciment ibèric Les Maleses ha permès identificar la base d'un complex defensiu situada a l'extrem sud del recinte, on podria ubicar-se l'entrada, fet que encara no s'ha confirmat. Amb la delimitació d'aquest sector, que s'haurà de continuar excavant l'any vinent, s'amplia el coneixement urbanístic del poblat, articulat al llarg d'un únic carrer central on desemboquen els carrers adjacents i envoltat per un mur perimetral. La intervenció, dirigida per Gemma Hidalgo i Mercedes Duran –vinculades al Museu Municipal–, es va fer del 3 al 26 de juny, amb el finançament dels ajuntaments de Montcada i Sant Fost de Campcentelles, el Consorci del Parc de la Serralada de Marina i el Consorci per Estudis Avançats de Barcelona (CASA) i el suport de l’INS Montserrat Miró. Com sempre, hi van col·laborar alumnes i exalumnes del centre educatiu, a més de voluntaris de l’ADF, que van desbrossar els terrenys. 

La zona del poblat que s'ha explorat aquesta any és el punt on es van fer les primeres excavacions arqueològiques als anys quaranta, a càrrec dels centres excursionistes de Gràcia i Badalona, i que van ser represes als anys vuintanta per Mercedes Duran. Aquelles actuacions van permetre documentar petites cases amb una sola habitació, que no tenen res a veure amb el tipus de vivendes trobades més tard a la resta del recinte, molt més grans –de dos, tres i quatre habitacions– i amb llar de foc."Ara podem afirmar que aquests petits espais estan associats al complex defensiu de l'entrada del poblat", ha dit Hidalgo, qui apunta la possibilitat que estigués coronat per una estructura de fusta, seguint l'estil constructiu de les torres ibèriques que s'han trobat en d'altres jaciments i que eren el símbol de la puixança de cada poblat. En aquest sector, també s'han localitzat nombrosos retalls i forats de pal a la roca, que tornen a posar en evidència la fase pre-urbana de Les Maleses, datada del segle IV a.n.e. La següent fase de la campanya consistirà a netejar, inventariar i classificar tots els materials trobats, tasca que es realitza a l’INS M.Miró amb l’objectiu de procedir a la seva anàlisi i posterior estudi. Les conclusions definitives es faran públiques al març de l’any vinent.

La conservació i la museïtzació del jaciment seguirà endavant amb una nova actuació de consolidació de les estructures localitzades en les darreres campanyes arqueològiques. Els treballs, que començaran a l'octubre i seran finançats per l'Ajuntament de Montcada, afectaran sobretot l'anomenat espai comunitari o hemicicle on els habitants del poblat celebraven les assemblees.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari