La crisi es fa notar a la Fira del llibre i la rosa que ha tingut força visitants però poques vendes

La vessant cultural de la jornada es combina amb la més social i reivindicativa de partits i entitats

L'afluència de públic ha estat especialment intensa a partir de les 17h
Pilar Abián

Montcadencs de totes les edats han passejat al llarg de la jornada per la Fira del Llibre i la rosa organitzada per l’Ajuntament i que enguany s’ha estès des de la plaça de l’Església fins a la confluència del carrer Major amb Generalitat. Al llarg del matí l’han visitada nombrosos grups d’escolars. A la tarda, l’ambient ha estat més aviat familiar.

Força públic, però poques vendes. Aquest ha estat el comentari d’alguns dels llibreters participants que han reconegut l’impacte negatiu de la crisi en una cita que tradicionalment era de les que generava més ingressos al llarg de l’any. “Es nota que la gent té altres prioritats molt més urgents”, ha explicat Toni Corral, propietari de la llibreria Cabraboc. També Montserrat Maresma, de la botiga Papers, ha constatat que “en les darreres edicions de la Fira s’ha notat una important davallada de les vendes”.

 

Vessant social

La participació dels partits i de les entitats a la Fira de Sant Jordi va any rere any en augment. L’Assemblea de Treballadors i Aturats, en col·laboració amb la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) i la Favmir, ha estat recollint signatures per la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a favor de garantir una renda mínima per a les famílies que no tenen cap ingrès. Per a l’entitat ‘Sin teta hay paraíso’ d’afectades per càncer de mama, la d’avui ha estat la seva estrena i presentació pública després d’haver-se constituït com a associació.

 

Reivindicacions polítiques

 

Aquest Sant Jordi també ha estat marcat per les reivindicacions sobiranistes, a càrrec de l’Assemblea Nacional Catalana que ha repartit informació i ha venut marxandatge amb símbols i eslògans independentistes, la CUP i Arran –que participaven per primer cop a la Fira amb una parada-, i d’ERC i les JERC, que han repartit estelades entre els passejants. Contràriament, C’s recollia signatures per demanar que Sant Jordi sigui la Diada Nacional de Catalunya. “Creiem que aquesta festa ens uneix a tots els catalans i ens dóna a conèixer arreu del món mentre que l’11 de setembre té connotacions separatistes”, ha dit el líder de la formació, Albert Rivera, present aquesta tarda a la Fira montcadenca. La proposta de C’s, però, no ha tingut gaire suport. “No hem recollit moltes signatures perquè avui la gent està per altres coses però als que s’hi han acostat a la nostra parada a preguntar, els hi hem explicat i ho han trobat molt bé”, ha dit la portaveu local i regidora del partit, Carmen Romero.

La resta de partits amb representació local també han estat a la Fira repartint roses. El PSC acompanyava la flor amb l’última edició de la revista del partit ‘Mira!’. CDC ha improvisat un racó de lectura i ha regalat roses i poemes de Salvador Espriu a canvi de llibres usats amb la intenció de regalar-los a entitats i a equipaments municipals. ICV repartia tomaqueres en comptes de flors i, en col·laboració amb l’Associació Espanyola de Caricaturistas oferia la possibilitat de fer caricatures amb finalitats solidàries. El PP regalava roses de caramel de color blau, representatiu del seu partit. I EUiA, per la seva banda, ha posat a la venda el llibre ‘On són els meus diners?’ de la revista Cafèambllet. Albano Dante, un dels autors de la publicació, que acaba de sortir al carrer, ha estat també a la Fira. Dante i la poetessa montcadenca Elisa Riera han estat dos dels escriptors presents a la jornada.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly (CiU), ha manifestat la seva satisfacció pel clima festiu i el bon ambient viscut aquest Sant Jordi. “Fa goig veure el carrer ple de gent i gaudint de la Fira”, ha dit l’edil tot reconeixent que la festa també ha tingut una important vessant social i reivindicativa que ha qualificat de “normal i comprensible tenint en compte l’actual conjuntura econòmica i política”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari