La fortalesa de la fragilitat
El grafit, el color i la fusta són elements que ha triat Encarna García-Úceda per construir un relat que reflexiona sobre la sensibilitat de les emocions humanes a través plantes i flors
“Petits i fràgils, amb defectes i inseguretats, llavors sabem qui som realment. Acceptar la fragilitat ens fa gran i ens acosta als altres“. Aquest és el missatge amb què Encarna García-Uceda (Montcada, 1974) convida a visitar ‘Fragilitats’. El grafit, el color i la fusta són els elements que ha triat la montcadenca per reflexionar sobre les emocions a través de rostres i els detalls de plantes i flors, uns elements efímers.
“La natura també mostra la seva vulnerabilitat i fragilitat, que no té res a veure amb la debilitat“, puntualitza. La mostra, que es pot visitar fins al 31 de gener al Cafè Cactus, és un recull d’obres creades durant aquest any. Les oníriques i sensuals flors, la recreació japonesa dels detalls dibuixen molt més que una simple representació naturalista.
A més a més, a les obres se suma la connexió artística i la intuició del moviment. “He apostat per centrar-me en els petits detalls, amb un llenguatge molt més descriptiu i precís que el que havia treballat fins ara”, reconeix. “Per a mi és una forma de pensar que m’ajuda a concentrar-me i a relaxar-me”, confessa, tot destacant que cada obra és una conseqüència de moltes hores d’observació.
‘Pintar és una forma de pensar que m’ajuda a concentrar-me i a relaxar-me‘
El pintor d’art-nouveau Alfons Mucha i l’il·lustrador Conrad Rose són alguns dels artistes que han inspirat García-Uceda, llevadora de professió, també influenciada per l’animisme i les tècniques japoneses amb l’ús de la fusta com a suport. També és molt present el llenguatge harmònic d’estil naïf, amb contorns definits amb molta precisió que es reforcen amb una suau paleta de colors, minuciosa i de potència expressiva. Es gràcies al llenguatge d’aquestes flors que García-Uceda aconsegueix comunicar les seves emocions més profundes.