La Fundació Capella inaugura una mostra comissariada per Maese Pérez

L’exposició, titulada ‘Joan Capella, poètica d’interior’, està formada per una trentena d’obres de diferents èpoques del pintor

Maese Pérez, fent una visita guiada a alumnes montcadencs amb motiu de l'exposició de 2011
Arxiu/Laura Grau

La Fundació Joan Capella inaugurarà aquest dimarts 20 de desembre a l’Auditori Municipal (19h) l’exposició ‘Joan Capella, poètica d’interior’, comissariada per Antonio Pérez,­ gran coneixedor de la vida i l’obra de Joan Capella i llicenciat en Belles Arts, que farà la xerrada inaugural. La mostra respon a la voluntat de la Fundació de divulgar l’obra i la figura de l’artista montcadenc, que va morir al 2005. Paral·lelament a l’exposició, es duran a terme un seguit de visites guiades en què participaran tots els alumnes que cursen entre tercer i sisè de primària de les deu escoles que hi ha a Montcada, en total, prop de 1.600 infants. Per aquest motiu, la mostra romandrà exposada fins al 2 d’abril de 2017. A més de l’edició del catàleg de la mostra, s’ha confeccionat un quadern que conté una petita biografia de Capella i una sèrie d’exercicis perquè els alumnes puguin treballar el tema més a fons a classe. “L’objectiu és que les noves generacions ampliïn els seus coneixements generals, tant culturals com artístics, dues de les raons de ser de la Fundació”, explica el seu reponsable, Jorge Gómez. Fa cinc anys, l’organisme ja va organitzar una retrospectiva sobre Capella titulada, ‘Modernitat propera”, per la que van passar 1.400 alumnes.

Per a aquesta exposició, Maese Pérez ha seleccio­nat 27 obres de les 1.400 que atresora el fons de la Fundació Joan Capella. La selecció travessa diferents èpoques de la seva trajectòria: des d’una pintura molt primerenca, de 1952, fins la seva última obra, de l’any 2005, data de la seva mort, que va quedar inacabada al seu cavallet. “Vull agrair a la família que l’hagin prestada per la mostra ja que es tracta d’una obra especialment significativa i inèdita”, ha dit el pintor, que ha distribuït les obres en nou blocs temàtics: la dona, la soledat i l’espera, amb influències de Van Gogh o Cézanne; la malenconia, de gammes fredes i violàcies; la finestra, tema destacat de la seva executòria; el paisatge rere la cortina, que mostra un cert esperit ‘voyeurista’; bodegó versus paisatge, gèneres que contraposa; esquelet de línies i signes gràfics, propis del seu estil més madur; retrats de família i amics; la seducció del color, amb obres d’inspiració fauvista i de caire intimista i, per últim, Capella davant Capella, que inclou una petita selecció d’autoretrats. Pérez considera que “és un clàssic modern, l’obra del qual és cada vegada més sòlida”. El títol de la mostra, ‘Poètica d’interior’, fa referència a la predilecció de Capella per pintar el món dels objectes quotidians, senzills i humils. “Els qui el van tractar saben que aquesta humilitat formava part, també, de la seva persona”, explica el comissari.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari