La neta de l’últim alcalde republicà de Montcada visita la Fundació Cultural

Nuri Trigo va néixer a Mèxic, país al que es va exiliar el seu avi Alfons Boix l’any 1939

Nuri Trigo Boix, al mig de la foto, acompanyada de membres de la Fundació Cultural i ERC, posen al carrer Major davant del local on el seu avi tenia una farmàcia
Laura Grau
Nuri Trigo, de 65 anys, durant la trobada a la Fundació Cultural Montcada

La neta del qui va ser l'últim alcalde republicà a Montcada abans de l'esclat de la Guerra Civil, Nuri Trigo Boix, va visitar ahir la Fundació Cultural Montcada, entitat amb la qual col·labora des de fa anys, aportant documents sobre la memòria històrica del municipi. El seu pare, Alfons Boix i Vallicrosa (Santa Coloma de Farners, 1899-Mèxic, 1965), farmacèutic i químic de professió, va ser escollit alcalde per ERC el 1934, càrrec que va exercir fins al 1936. Tres anys després, en acabar la guerra, va abandonar Catalunya per exiliar-se primer a França i després a Mèxic, amb la seva dona i les seves dues filles, Roser i Mercè Boix. Alfons Boix va treballar com a químic a diferents laboratoris de Mèxic i va impartir classes a l'institut Lluís Vives i ja mai més va tornar a Catalunya, igual que el seu antecessor, el metge Josep Espinasa, amb qui va coincidir a l'exili.

La primera vegada que Nuri Trigo va visitar Montcada va ser fa 4 anys, convidada per dos membres de la Fundació Cultural Montcada, Josep Bacardit i Ricart Ramos, que havien contactat amb ella amb anterioritat per l'elaboració del llibre 'Alcaldes i batlles de Montcada', publicat el 2012. "Gràcies a ells vaig conèixer aquest municipi i vaig descobrir moltes coses que no sabia sobre el meu avi, com ara que tenia una farmàcia al carrer Major", ha explicat Nuri Trigo a La Veu, qui reconeix que ni el seu avi ni la seva mare Roser li van parlar mai de Montcada. "El meu avi  recordava sovint el seu poble, Santa Coloma de Farners, suposo perquè és el lloc on va passar tota la infància, en canvi, la meva mare, que va néixer a Montcada i va viure-hi fins als 13 anys, mai me'n va parlar", remarca Trigo, qui atribueix aquest silenci a la voluntat d'oblidar les experiències traumàtiques viscudes. "Ella sempre afirmava que el pitjor que li podia passar a un país era una guerra civil i que els extremismes no portaven enlloc perquè ningú té la raó absoluta", ha afegit. La neta de Boix, que té tres germans, conserva la doble nacionalitat i parla un català perfecte, resultat de la insistència del seu avi perquè aprengués la llengua dels seus avantpassats. "També vaig aprendre molt escoltant les cançons de Joan Manuel Serrat durant l'adolescència que la meva tia Mercè m'ajudava a traduir", recorda.

Nuri Trigo va compartir un cafè-tertúlia amb membres de la Fundació Cultural, al qual també van assistir en representació d'ERC els regidors del govern Jordi Sánchez i Rosa M. Borràs. Josep Bacardit va manifestar la seva emoció i agraïment per la visita de la neta d'Alfons Boix, "que ens reafirma com una entitat que té ressò més enllà de Montcada en la seva tasca investigadora". Per la seva banda, Borràs va elogiar la feina de la Fundació Cultural i el valor de testimonis com el de Nuri Trigo "per reconstruir la nostra memòria històrica"

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari