L’Ajuntament instal·larà una trentena de plafons informatius sobre elements patrimonials

La primera fase projecte, batejat amb el lema ‘El nostre passat, al teu abast’, es posarà en marxa abans d’acabar l’any

Imatge virtual d'un dels plafons
Cultura i Patrimoni
Dany Moly, segon per l'esquerra, acompanyat durant la presentació del projecte de l'alcaldessa, la directora del Museu i el president de l'Àrea de Política Territorial

“El nostre passat, al teu abast”, és el lema del projecte de senyalització elaborat per l’Ajuntament que coordinen la Regidoria de Cultura i Patrimoni i el Museu ‘Les Maleses’ per donar a conèixer a la població el seu llegat històric. Per mitjà d’una trentena d’elements identificadors desplegats per tota la localitat, es facilitarà informació sobre l’orígen dels barris i sobre els espais i edificis més representatius. La Montcada medieval, les torres d’estiueig modernistes, el control de l’aigua, l’origen rural, el desenvolupament industrial, la serralada de Marina, el paisatge fluvial i Reixac són els eixos al voltant dels quals girarà el projecte de senyalització que s’ha dut a terme en coordinació amb l’Àrea de Política Territorial i la Regidoria de Comerç i Turisme. Entitats com la Fundació Cultural, l’Agrupació Fotogràfica (Afotmir), l’Abi, La Unió i les AV de Can Sant Joan i de Terra Nostra també han fet les seves aportacions.

 “Volem trencar amb la imatge de Montcada i Reixac com un municipi dormitori i sense cap interès, quan en realitat és tot el contrari, tenim molta riquesa cultural amb molt d’atractiu”, va manifestar l’alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), durant la presentació del projecte ahir a la tarda a la Casa de la Vila.

Un dels objectius més importants de l’actuació és superar les mancances a nivell informatiu que hi ha actualment al municipi, sense cap senyalització interpretativa als nuclis urbans –a excepció de l’entorn de Reixac i el poblat ibèric de Les Maleses (serralada de Marina)– que indiqui quins espais han tingut rellevància històrica. La primera fase del projecte, amb un pressupost de 28.000 euros, es durà a terme al llarg d’aquests darrers mesos de l’any i consistirà en la instal·lació d’una trentena de plafons verticals, el principal dels quals s’ubicarà a la plaça de l’Església i inclourà un mapa general de tots els elements senyalitzats.  

Al 2014 veuran la llum altres actuacions per complementar el projecte, com la implementació de codis QR –aplicació de telèfon mòbil– per tal de rebre la informació en diversos idiomes i ampliar-la, redireccionant l’usuari al web de la Regidoria de Cultura i Patrimoni. També es pretén crear audioguies digitals gratuïtes dels itineraris en diferents idiomes i fer-ne díptics en suport paper, “tot plegat per convertir el municipi en un museu a l’aire lliure”, ha indicat la directora del Museu Municipal, Mercedes Durán.

 

Fets històrics

El projecte no només inclou elements físics sinó també immaterials, que recordaran la importància d’esdeveniments o festes, com la del Fanalet, a Terra Nostra; l’arribada del ferrocarril; el desenvolupament del municipi en cada etapa històrica, o la interpretació del paisatge, entre d’altres.

No és una iniciativa tancada sinó que les investigacions sobre el municipi continuen en marxa i volem explicar altres moments històrics com la República, la guerra civil i la postguerra o la importància del cultiu vinícola”, ha indicat el regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly (CiU), qui ha destacat la feina de recollida i elaboració dels continguts dinamitzada pel personal del Museu i de les entitats que hi ha col·laborat.

El jaciment de Les Maleses i el recinte modernista del parc de les Aigües, dos dels espais històrics més destacats de la ciutat, també se senyalitzaran, però aquestes tasques les duran a terme altres administracions. El poblat ibèric, en estar ubicat a la serralada de la Marina, comptarà amb elements informatius sufragats pel Consorci que gestiona el parc mentre que l’Àrea Metropolitana de Barcelona, com a gestora de l’espai, i la Diputació de Barcelona s’encarregarà del complex de la Casa de les Aigües.

Seccions:

Deixa un comentari