L’Auditori s’omple en la presentació del llibre ‘940 dies. La Guerra Civil a Montcada’

La Fundació Cultural va presentar el volum, dels cronistes locals Josep Bacardit i Ricard Ramos, i el número 28 de la revista Quaderns

Els autors van signar els llibres venuts entre els assistents a la presentació
Laura Grau
D'esquerra a dreta, l'alcaldessa, Ricard Ramos, Josep Bacardit i Núria Cervera

L’Auditori Municipal es va omplir de gom a gom ahir dijous durant la presentació del llibre ‘940 dies. La Guerra Civil a Montcada’, un treball d’investigació dels cronistes locals Josep Bacardit i Ricard Ramos. El volum, editat per la Fundació Cultural de Montcada, fa un recorregut pels esdeveniments més destacats que es van viure a la ciutat des de la proclamació de la II República fins als primers anys de la dictadura franquista a través de l’exposició  de nombrosos documents, testimonis i fotografies. “És un document necessari per conèixer la història de Montcada”, va dir la presidenta de la Fundació, Núria Cervera, qui va lloar l’obra “per la seva pulcritud, rigorositat i sinceritat”.

 

L’acte va incloure la projecció de dos vídeos, un produït per TV3 titulat  'Petit Amadeu' sobre l'exili, i un altre elaborat per Montcada Comunicació, on els mateixos autors del llibre expliquen els objectius i el procés que han seguit en la recerca de la informació. “En el llibre entrem a fons amb temes que fins ara es desconeixien o bé no s’havien volgut tractar mai”, va dir Bacardit durant la seva intervenció, qui va remarcar que parlen de la crema de persones a l’antiga Asland, els depurats i els represaliats pel franquisme, l’exili, la gana i l’estraperlo. “Som dos veritables enamorats de la història”, va dir Ramos, qui va explicar que van decidir iniciar la investigació perquè hi havia molt poca informació sobre la Guerra Civil a Montcada.

El treball també inclou diverses biografies d’algunes de les persones que van tenir un paper rellevant durant aquella època al municipi, com el president de la CNT a Montcada, Rafael Expósito ‘Castillo’, que treballava a Asland, i el director financer de la companyia cimentera, Antonio Méndez, també del sindicat anarquista, que en aquell temps tenia prop d’un miler d’afiliats a la localitat. Expósito i Méndez eren molt amics. El primer va exiliar-se a França el 1939 amb la seva família, mentre que el segon va ser avalat pels propietaris de l’empresa i va poder seguir treballant fins a la seva jubilació. Entre el públic assistent a la presentació –i així ho va fer saber Bacardit durant el transcurs de la presentació– hi havia els fills d’aquests dos homes que, en acabar l’acte, van protagonitzar un dels moments més entranyables de la tarda, ja que no es coneixien, tot i que els seus pares els havien parlat molt de cadascun d’ells.

 

La Fundació Cultural Montcada va presentar també ahir el número 28 de la revista Quaderns, de periodicitat semestral. En aquesta edició, la publicació inclou articles sobre l’adhesió al tricentenari del 1714, les torres de comunicació al Turó de Montcada, el cavaller de Sant Jordi i la construcció de l’autopista C-33 al seu pas per la ciutat, entre d’altres. La Fundació vendrà el llibre i la revista al seu estand a la Fira de Sant Jordi al preu de 15 i 5 euros, respectivament.

L’alcaldessa, María Elena Pérez, va tancar l’acte lloant la importància del llibre sobre el conflicte bèl.lic i el paper de la Fundació Cultural en la difusió de la història del municipi. “Conèixer el passat ens fa sentir més lligats a la nostra ciutat per construir un futur amb més garanties”, va dir l’edil.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari