Les jornades creen una xarxa de col·laboració per compartir experiències de treball

Les administracions i les entitats destaquen la importància de protegir el llegat cultural de l’aigua

Inauguració de les jornades al Centre Cívic de la Trinitat Vella
Tània Galán
El tècnic Ignasi Mangue, durant la presentació dels tallers d'intercanvi d'experiències
Visita teatralitzada a la Casa de les Aigües
Visita guiada pel rec comtal, a càrrec de la tècnica M. José Durán
Joc de l'oca per reflexionar sobre l'aigua, a càrrec d'Acer

La Regidoria de Cultura i Patrimoni, el Museu Municipal i les entitats locals que han participat a les primeres jornades sobre els paisatges culturals de l’aigua al Pla de Barcelona –organitzades pel Museu Municipal i l’Associació Comissió per la recerca i divulgació de la memòria de Trinitat Vella, en coordinació amb El Pou, Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada (Barcelona) – han coincidit a destacar la importància de posar en comú totes les inquietuds i tot el treball que s’està efectuant des de diferents vessants per conservar, protegir, treballar i divulgar el patrimoni hidràulic. El banc comú del coneixement sobre els paisatges de l’aigua, en paraules d’una dels tècnics coordinadors del programa, Ingasi Mangue. “Les jornades ens permeten saber on estem i veure què podem fer, com a administració, per tirar endavant els nostres objectius”, ha manifestat el regidor de Cultural i Patrimoni, Daniel Moly (CiU), qui ha destacat la importància d’haver recollit informació d’especialistes en aquest àmbit per complementar les seves actuacions. En aquest sentit, l’edil ha destacat la xerrada inaugural que el professor de la UPC Carles Llop va oferir el dia de la inauguració de les jornades, el 22 de març a Trinitat Vella: “Va donar una classe magistral –explica Moly– sobre el paisatge cultural i com hem d’actuar els ajuntaments i la societat civil, a més d’animar-nos a continuar treballant”.

Precisament Moly, durant la inauguració de les activitats a Montcada, el dia 23 al matí a la Sala del Maquinista de la Casa de les Aigües, va destacar que, malgrat la crisi, l’Ajuntament ha aconseguit finançament per continuar rehabilitant aquest element patrimonial. Netejar i condicionar el Rec Comtal i senyalitzar els elements patrimonials del municipi són altres objectius del programa d’actuacions que vol tirar endavant el consistori i que s’aniran fent per fases. A la inauguració de dissabte també va intervenir la directora del Museu Municipal, Mercedes Durán, qui va apuntar que l’objectiu del servei que dirigeix és “conservar, protegir i difondre per gaudir del que hem rebut dels nostres avantpassats”, mentre que a l’acte protocol·lari del dia anterior va comptar també amb la presència de la regidora de Medi Ambient de Montcada i Reixac, Judith Mojeda (PSC).

Entitats locals com la Fundació Cultural Montcada i l’associació per a la conservació de l’entorn i la recerca (Acer) van participar a les jornades, compartint espai amb representants d’altres associacions de Barcelona i d’ens com el Consorci per a la recuperació de la conca del riu Besòs, Protegim el canal de la infanta o de la Serralada de Marina. Al taller per intercanviar experiències fet dissabte al matí, amb una vintena d’assistents, representants d’ambdues associacions van mostrar el seu parer sobre el patrimoni cultural hidràulic. “Des del punt de vista històric, hem de ser conscients del llegat que tenim, que la natura ens l’ha traspassat i que l’hem de conservar perquè en gaudeixin les generacions futures”, ha explicat Josep Bacardit, en nom de la Fundació Cultural, qui ha recordat que el binomi aigua-Montcada i Reixac va lligat des de segles enrere i que hi ha unanimitat en què l’aigua és un bé natura que cal deixar en les millors condicions possibles.

La biòloga Montse López, d’Acer, troba molt positiu i constructiu poder compartir experiències amb gent que treballa el mateix tema i ha destacat que de les jornades s’ha creat una xarxa de contactes per compartir experiències futures. “Nosaltres vam demanar que s’inclogués en el terme de patrimoni cultural la relació entre les persones i l’entorn, l’àmbit sobre el qual treballem”, ha apuntat López. Acer també va participar a les jornades organitzant un taller de caire familiar ahir diumenge, per fer una reflexió sobre l’aigua com a bé escàs. Altres activitats del programa van ser un itinerari guiat pel Rec Comtal entre la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac i la de Trinitat Vella, amb una trentena d’assistents, i una visita teatralitzada a l’equipament local, amb una cinquantena de persones. Jordi Pou, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, va oferir una xerrada sobre educació ambiental ahir al matí.

Deixa un comentari