Les Maleses, pont entre els pobles de l’interior i de la costa Mediterrània

Les campanyes d’excavacions confirmen la importància del poblat en l’entorn

 

En el punt més alt de la Serralada de Marina, el Pi Candeler, trobem un dels primers vestigis de civilització a Montcada i Reixac: el poblat ibèric de Les Maleses, que cada estiu rep la visita d’un grup d’arqueòlegs vinculats al Museu Municipal i d’estudiants de l’institut Montserrat Miró. Tots ells treballen per treure a la llum els enigmes que amaga aquest jaciment. La seva ubicació, que permetia als pobladors tenir un gran domini visual del Maresme, el Vallès i el Barcelonés, fa pensar als investigadors que es tracta d’un poblat de gran importància estratègica que feia de pont  entre els pobles de l’interior i de la costa. La presència de nombroses restes d’ànfores, recipient utilitzat per al transport marítim, confirmaria aquesta hipòtesi.

 

El poblat, de silueta allargada, estava distribuït a banda i banda d’un carrer central. A la vessant est, que pertany a Montcada –l’altra correspon a Sant Fost de Campcentelles– s’han localitzat diferents cases de dos, tres i quatre habitacions. Una de les vivendes era un centre de transformació metal·lúrgica, tal com confirmen les restes trobades fa dos anys. A l’extrem nord del jaciment, trobem un edifici singular que sorprén per les grans seves dimensions –una desena d’habitacions– i la quantitat de peces de ceràmica que s’hi han documentat. En aquest sector també hi ha les restes del que podia haver estat una torre de vigilància.

 

Les campanyes d’excavacions que es fan cada any permeten afinar cada vegada més la cronologia del poblat les Maleses. Si fins ara es creia que datava del segle III a.C, les restes trobades un cop excavat el paviment d’una de les cases indiquen que podria ser anterior.

 

El Museu Municipal és el destí final de les troballes que es fan al jaciment. A l’equipament de la Casa de la Vila és on s’estudien i s’exposen al públic. L’objectiu és que en un futur el poblat sigui també un museu a l’aire lliure que ens acosti als nostres avantpassats íbers. Les campanyes compten amb el suport del Consorci de la Serralada de Marina i la Diputació de Barcelona.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari