Llum verda a l’actualització del catàleg de patrimoni

La Diputació de Barcelona ha concedit a l’Ajuntament una subvenció de 22.000 euros per a aquesta finalitat

D'esquerra a dreta, Mercedes Duran, Daniel Moly, María Elena Pérez i Juan Parra, a la roda de premsa d'aquest matí, feta al Museu
Laura Grau

La Diputació de Barcelona ha atorgat a l’Ajuntament de Montcada i Reixac una subvenció de 22.000 euros per tal d’iniciar la primera fase de la revisió del catàleg de patrimoni del municipi. El document original es va elaborar a principi de l’any 2000 i a hores d’ara encara resta pendent la seva revisió, que ha d’estar tutelat per la Diputació de Barcelona. “Després de més de 10 anys hem aconseguit desencallar aquest tema i és una molt bona notícia poder, per fi, fer possible la revisió del catàleg”, ha manifestat l’alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, aquest dimarts, 19 de novembre, durant una roda de premsa feta al Museu Municipal. L’edil ha destacat la importància d’aquest document per protegir el patrimoni ja que respectar els elements patrimonials inclosos al catàleg serà d’obligat compliment per als seus propietaris.

L’alcaldessa ha estat acompanyada durant l’acte del regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly, i del president de l’Àrea de Política Territorial, Juan Parra. “Aquest document és l’eina bàsica per defensar i protegir el nostre patrimoni, amb el qual tenim un deute pendent”, ha expressat Moly, qui ha recordat que el consistori ja havia iniciat pel seu compte actuacions de protecció del patrimoni abans no disposar del catàleg definitiu, com el Pla Especial de Protecció de masies històriques, amb la voluntat de salvar els edificis en situació més urgent. Aquest projecte, segons ha apuntat l’edil, serà complementari al catàleg general de patrimoni.

L’atorgament de la subvenció és el primer pas per engegar tot el procés que ha de culminar amb l’aprovació definitiva del catàleg, que segons l’Ajuntament, serà en un any i mig. A partir d’aquí, la Diputació de Barcelona ha de contractar l’empresa que faci la revisió la pròxima setmana ja hi ha convocada la primera reunió de treball per engegar el procés, que comptarà amb representants de la Diputació de Barcelona, de Cultura i Patrimoni i de l’Àrea de Política Territorial. El regidor de Cultura i Patrimoni ha afegit que cal una actualització dels conceptes que es van establir a la primera redacció del catàleg, ja que preveia proteccions totals d’elements patrimonials que ja no calen, o bé, incloïa elements que malauradament no existeixen. El primer catàleg incorporava una vuitantena de fitxes d’elements a protegir.

Deixa un comentari