Localitzat el punt d’entrada al poblat iber per on s’accedia al carrer principal

La porta estava annexada al sistema defensiu de Les Maleses, que continua sorprenent pel seu tamany i singularitat

Part del personal que va participar en la darrera campanya, amb voluntaris de l’ADF La Serralada, que van col·laborar en les tasques de transport
GH
En aquest indret, s’ubicaria la porta d’entrada al poblat Les Maleses, precedida per tres esglaons excavats a la pedra perfectament visibles

La darrera campanya arqueo­lògica feta al jaciment ibèric Les Maleses durant la primera quinzena de juny ha permès localitzar el punt exacte d’accés al poblat, situat a l’oest, a la vessant que pertany a Montcada i Reixac. “Hem trobat tres esglaons construïts a la roca natural per accedir a l’entrada, que estava porticada i annexada al complex defensiu i que conduïa al carrer principal”, ha afirmat una de les responsables de les excavacions, Gemma Hidalgo. Aquesta troballa suposa un pas més en el coneixement de les caracterítiques constructives del sistema defensiu de l’assentament. “També hem detectat tres nivells d’alçada en forma de terrassa que permetrien als habitants fer tasques de vigilància des de tres punts diferents”, ha afegit Hidalgo, qui insisteix en la singularitat d’aquest complex, únic als poblats de l’entorn. Queda pendent esbrinar per on es creuava la muralla perimetral prèvia a la porta d’entrada.

Altres troballes

Una altra sorpresa ha estat la localització de restes òssies d’animals a la base on s’aixecava la torre de guaita del complex. “Aquests òssos, que podrien correspondre a ovelles, cabres i algun bou, van ser reutilitzats com a material de rebuig per anivellar el terreny”, assenyala Hidalgo. Els fragments d’esquelets permetran disposar de nova informació sobre la fauna de l’entorn i l’activitat ramadera.  Tot el material serà netejat, classificat i inventariat els propers dies a l’INS M.Miró per tal de poder-lo analitzar. 

Voluntaris

La 21a campanya, que coordina el Museu Municipal, ha comptat amb la participació d’una vintena de voluntaris, entre els quals hi ha alumnes i exalumnes de l’institut, a més d’un equip d’arqueòlegs. El context de pandèmia va obligar a aplicar els protocols anti-covid que ja es van seguir a l’anterior campanya, finançada pel Consorci del Parc de la Serralada de Marina. Recentment, l’organisme ha renovat i actualitzat la senyalització del jaciment i la pàgina web que aplega les audio­guies sobre els diferents espais de Les Maleses.

Seccions:

Deixa un comentari