Mireia Manzano guanya el certamen amb un relat sobre l’estrès i la confusió

El jurat ha triat ‘El cangrejo’ d’entre les 1.400 obres que aquesta edició optaven al premi

Mireia Manzano, de Barcelona, ha guanyat el sisè Premi de Microrelats El Basar, que convoca Montcada Comunicació i està valorat en 2.000 euros, amb El cangrejo, un relat sobre la confusió que comporten les situacions d’estrès –finalista del mes de febrer conjuntament amb El doble, de Juan Fueyo (Houston). El veredicte s’ha fet públic aquest divendres a la nit en el marc d’una vetllada literària celebrada al restaurant Sant Lluc. “És el primer cop que guanyo un premi, m’ha fet molta il·lusió i espero poder continuar escrivint”, ha expressat una agraïda i emocionada Manzano, una jove que encara no ha fet els 20 anys, estudiant d’Humanitats i Antropologia, que participava per primer cop en un certamen literari. L’obra guanyadora descriu un dia qualsevol en la vida d’una persona, amb la peculiaritat que les accions se succeeixen a l’inrevés, amb la intenció de demostrar la confusió d’algú que es veu arrossegat per l’estrès i no sap on va. “Ha estat un any molt bo, el discurs és repetitiu respecte a altres edicions, a més, hi ha quantitat i qualitat, que en aquest gènere és difícil fer una obra digna”, ha manifestat el portaveu del jurat, Juan Antonio Masoliver. També del jurat, la periodista i escriptora Sònia Hernández, ha valorat la qualitat del volum ‘Dreceres’, destacant que “triar 42 obres de més de 1.400 és una tasca dura i complicada”, a la vegada que ha encoratjat Montcada Comunicació a fer més gran el certamen. També forma part del jurat el crític literari Fernando Valls.

 

A banda de Manzano i Fueyo, altres quatre autors optaven al premi del certamen: Reloj de arena, de César Romero (Sevilla); Crits de guix, de Sebastià Munar (Mallorca); El perro antropomorfo, de Patrícia Díaz (Barcelona), i Transsubstanciació, de Montse Gallés (Barcelona). Enguany el certamen ha batut el seu rècord de participació, amb 1.400 obres d’autors d’arreu de Catalunya, l’Estat espanyol i de països d’arreu del món, especialment de l’Amèrica Llatina. La vida, la mort, la pèrdua, l’amor i la violència són les temàtiques predominants dels microrelats presentats. “Tot canvia però res s’atura”. Amb aquestes paraules ha començat el seu discurs el gerent de Montcada Comunicació, Lluís Maldonado, explicant que el premi cada any introdueix novetats per millorar i fer-lo més gran. “Fa sis anys vam apostar per aquest gènere i ara cada vegada està més present a Catalunya, recentment TMB ha començat un certamen d’aquest tipus”, ha explicat Maldonado, qui ha agraït a l’Ajuntament, a Lafarge –patrocinador del premi– i a l’equip de Montcada Comunicació el seu treball.

 

A l’acte d’avui s’ha presentant Dreceres, el volum que recull les obres finalistes d’enguany i una selecció triada pel jurat del certamen. A partir d’aquest any, l’editorial Debarris es farà càrrec de la publicació del llibre recopilatori, que es podrà comprar, al preu de 10 euros. “Tenir al darrera una editorial ens permetrà entrar a la xarxa de distribució de Catalunya”, ha apuntat Maldonado. El montcadenc Juan Manuel Guisado s’ha encarregat dels dibuixos que acompanyen els relats com a guanyador del I Premi d’Il·lustracions ‘El Basar’. “Ha estat un plaer contribuir a una activitat tan important per a la cultura”, ha dit l’artista. En nom de jurat del certamen d’il·lustracions, el pintor Maese Pérez ha destacat de l’obra de Guisado que “té tocs surrealistes, com bona part dels microrelats, i és de lloar que ha fet un treball molt minuciós”. Els altres membres del jurat del concurs eren la pintora Eva Sereno i els fotògrafs Santi Romero i Òscar Barcons.

 

L’acte de lliurament del VI Premi ‘El Basar’ l’ha presidit la presidenta de l’Àrea Social de l’Ajuntament, Ana Rivas (PSC), qui ha destacat que la projecció internacional del certamen “permet situar Montcada al mapa”. L’edil ha convidat els presents a participar de la resta d’actes del programa de Sant Jordi que acabaran el dia 23 d’abril. L’acte, amb una setantena d’assistents, ha comptat també amb la presència de la regidora de Cultura, Amèlia Morral (CiU), i representants de Lafarge Cementos. Per presentar els microrelats finalistes, enguany l’organització ha fet un muntatge audiovisual a partir de les il·lustracions de Guisado.

Deixa un comentari