Montcada acollirà les I Jornades sobre els paisatges culturals de l’aigua al Pla de Barcelona

Les conferències i tallers es faran a la Casa de les Aigües els dies 23 i 24

La Casa del Maquinista serà l'escenari de les conferències de les jornades sobre el patrimoni de l'aigua al Pla de Barcelona
Arxiu/Pilar Abián

Els dies 22, 23 i 24 de març tindran lloc les I Jornades dels Paisatges Culturals de l’Aigua al Pla de Barcelona, organitzades pel Museu Municipal, el Centre Cívic Trinitat Vella i l’Associació Comissió per la recerca i divulgació de la memòria de Trinitat Vella. L’esdeveniment es planteja com un punt de trobada de les institucions, entitats i persones que treballen per mantenir viu i divulgar el patrimoni hidràulic d’aquest territori.  L’acte central del programa, que tindrà lloc a la Casa de les Aigües el dia 23 (9.30h), és el taller participatiu sobre el patrimoni immaterial dels paisatges culturals de l’aigua, al qual s’ha convocat entitats que treballen en aquest àmbit, ja sigui a través del lleure i l’esport fins a la recerca i la sensibilització.

Programa. Per part de Montcada, han confirmat la seva assistència entitats com la Fundació Cultural i l’Associa­ció per la Conservació de l’Entorn i la Recerca (Acer), a més del Consorci per a la Defensa del Besòs i Voluntaris del Parc de Collserola. Després del taller, l’historiador i professor de Ciències Socials Manel Martín parlarà sobre l’abastiment i regadiu històric al Pla de Barcelona (12h). A la tarda es durà a terme la visita teatralitzada ‘La fàbrica de l’aigua’ (15.30h) i un itinerari pel Rec Comtal, des de la Casa de la Mina de Montcada a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella (16h). L’última conferència tindrà lloc el dia 24 també a la Casa de les Aigües. L’ambientòloga i cap de secció de Qualitat Ambiental de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Ana Romero, parlarà sobre les tendències en educació ambiental (11h).

Obertura. L’acte inaugural es realitzarà aquest divendres 22 al Centre Cívic de Trinitat Vella i inclourà la conferència ‘Els paisatges culturals de l’aigua’, a càrrec del professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Carles Llop i la presentació del documental ‘Memòria de l’aigua’, a càrrec de l’historiador Ignasi Mangue, en el qual han participat veïns de Montcada. El regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel­ Moly (CiU), ha destacat que “aquestes jornades són un pas més en el treball que s’està fent des del departament i el Museu per posar al mapa del patrimoni català de l’aigua un dels seus màxims exponents, la Casa de les Aigües, cada vegada més valorada pels estudiosos en aquest àmbit”. Les inscripcions es poden formalitzar al Museu Muni­cipal ([email protected] o per telèfon 935 651 122).

Taller. En el marc de les I Jornades dels Paisatges Culturals de l’Aigua, l’Associació per a la Conservació i la Recerca de l’Entorn (Acer) organitza el 24 de març a la Casa de les Aigües el taller ‘L’aigua, font de vida’, adreçat al públic familiar (12h). L’activitat, que s’inspira en el joc de l’Oca, combina la partida amb una sèrie de proves destinades a fer reflexionar els participants sobre quina és la disponibilitat de l’aigua al nostre planeta, quin ús en fem i de quina manera podem millorar i optimitzar la seva gestió.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari