Montcada i Reixac celebra el 170è aniversari de l’arribada del ferrocarril amb una exposició a l’Auditori Municipal

La mostra inclou dues maquetes d’Amics del Ferrocarril i una escultura de l’artista montcadenca Marta Sánchez

Una dona fotografia l'escultura que obre la mostra sobre la història del ferrocarril a Montcada i Reixac

La gran transformació que va suposar l’arribada del ferrocarril al municipi l’any 1854 en l’àmbit urbanístic, econòmic i social és el fil conductor de l’exposició ‘Montcada i Reixac i el ferrocarril. 170 anys d’històries creuades’, inaugurada aquest dimarts a l’Auditori Municipal, on romandrà fins al 12 de gener.

La mostra, organitzada pel Museu Municipal, consta de diferents plafons explicatius, amb fotografies antigues provinents de l’Associació Cultural Montcada i de l’Arxiu Nacional de Catalunya, documents de l’Arxiu Municipal i obres pictòriques del fons d’art de l’Ajuntament que retraten la presència del tren al paisatge urbà.

Xavier Joaquim, d’Amics del Ferrocarril, i el regidor de Cultura, Albert Carandell, durant la inauguració

Un dels principals atractius de la mostra són les dues maquetes cedides per l’associació Amics del Ferrocarril, que reprodueixen la línia R2 a l’altura del municipi i el tram de la línia R4 que passa per Terra Nostra. “Estem contents de contribuir a la part més visual d’una exposició que recorda la importància del tren en la nostra història, malgrat que li tinguem cert odi per les vides que s’han cobrat les vies”, va dir el president de l’entitat, Xavier Joaquim, durant la inauguració.

Per la seva banda, la directora honorífica del Museu Municipal, Mercedes Duran, va emmarcar l’arribada del ferrocarril en el context de la revolució industrial a Europa, “que suposa el pas de les societats rurals a urbanes i, en el cas de Montcada, suposa l’inici del turisme de la burgesia”.

L’inici de la mostra està presidit per una escultura en terracota de Marta Sánchez que representa un nen jugant amb un trenet. Amb el títol de ‘Vincles’, l’artista montcadenca vol posar en relleu les possibilitats de connexió que suposa el tren, no només en l’àmbit col·lectiu, sinó també individual, “ja que ens permet viatjar i desenvolupar la nostra independència des de la infància i crear vincles emocionals amb els altres”, va explicar l’autora.

Visita guiada a l’exposició a càrrec del tècnic del Museu Municipal, Adrián Soler

El regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell, va convidar la ciutadania a visitar la mostra en el marc de la campanya ‘Nadal a tota marxa’ “per descobrir els grans canvis que va significar per al municipi l’arribada del tren”. La inauguració va cloure amb una visita guiada a càrrec del responsable tècnic del Museu Municipal, Adrián Soler.

El retrovisor

La Veu s’afegeix a la celebració dels 170 anys de l’arribada del ferrocarril, recuperant un dels capítols que l’espai ‘El retrovisor’ va dedicar a aquesta temàtica, amb la participació del cronista de l’ACM, Antoni Orihuela.

Deixa un comentari