Muriel Casals: ‘Volem combatre els arguments de la por’

La presidenta d’Òmnium Cultural presenta a Montcada el llibre ‘La fam i l’orgull’ sobre el camí cap a la independència

Muriel Casals, al centre, flanquejada per Montse Madurell i Neus Vinyals, del Cercle Cultural
Laura Grau

“Les nacions pobres tenen gana, les nacions riques són orgulloses; l’orgull i la fam estaran sempre confrontats” (Jonathan Swift, 1726). Muriel Casals rescata aquesta frase del passat per explicar l’actitud política dels catalans després de la desfeta del 1714, “que ens va fer creure que havíem de renunciar a l’activitat política, ferint greument el nostre orgull”. Aquesta circumstància, unida a un territori poc fèrtil i amb escassetat de recursos naturals, “va fer que Catalunya fos una nació que que va passar fam força temps de la seva història”, va afegir la presidenta d’Òmnium Cultural durant la presentació del llibre ‘La fam i l’orgull. Un país que s’ha aixecat’ (Ara Llibres, 2013) ahir la tarda a la Sala Institucional de la Casa de la Vila. L’acte el va organitzar el Cercle Cultural en el marc del Correllengua i va comptar amb l’assistència d’una setantena de persones.

Casals replanteja en el seu llibre el tema de la gana i l’orgull un cop Catalunya es va convertir en una nació desenvolupada. “Certament avui encara hi ha fam als països rics com el nostre, però el problema ja no rau en la manca de recursos econòmics, sinó en la seva mala distribució”, va explicar, en referència a la manca de d’orgull dels representants polítics catalans per exigir a l’estat espanyol el control dels impostos generats a Catalunya, “fet que limita l’administració catalana a l’hora de resoldre els problemes de la part més desafavorida de la població”. Casals va analitzar l’evolució econòmica de Catalunya, “que va ha viscut tancada dintre de l’estat espanyol i ha estat marcada històricament per la baixa productivitat” i va destacar que avui dia el 35% de la producció catalana s’exporta fora de l’estat espanyol, sent una de les economies més obertes del món, similar a la de països com Holanda.

La visita de la presidenta d’Òmnium Cultural a Montcada coincideix amb la posada en marxa per part de l’entitat de la campanya ‘Un país normal’, que ha consistit en una bustiada massiva a 60 municipis catalans de mig milió de fulls volants difonent arguments diversosa favor de la consulta per la independència, amb lemes com: “És normal voler un país normal”, “És normal que un país decideixi la seva educació” i “És normal que la gent pugui dir el que pensa”. “Volem combatre els arguments de la por i enfortir un debat democràtic i plural al voltant de la consulta”, va dir Casals.

La vetllada va continuar a l’Ateneu Domingo Fins amb un sopar de taverna, amenitzat per músics del Pirineu lleidatà, que van interpretar temes populars d’arreu del territori català.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari