Muriel Rukeyser immortalitza la Montcada del juliol del 36 a la novel·la ‘Savage Coast’

La Fundació Cultural acull la presentació del llibre, traduït per la filòloga Eulàlia Busquets i publicat per l’editorial Rata

Francesc Orteu, director de l'editorial Rata
Laura Grau
Eulàlia Busquets, durant la presentació de 'Savage Coast', a la Fundació Cultural, acompanydaa dels cronistes locals Josep Bacardit i Ricard Ramos

El 19 de juliol de 1936, una jove periodista, poeta i activista nordamericana de 22 anys, Muriel Rukeyser (Nova York, 1913-1980), va viure com el comboi en què viatjava cap a Barcelona es va aturar a l'estació de Montcada i Reixac poques hores després de l'aixecament militar contra el govern de la República. Els passatgers del tren, la majoria esportistes estrangers que havien de participar als jocs olímpics populars, es van allotjar durant tres dies a fondes i hostals de Montcada, com la ja desapareguda Fonda España, i a l'escola de l'envelat, que va cedir l'Ajuntament republicà. Tres dies després, la jove va marxar en un camió cap a la ciutat de Barcelona, una ciutat trasbalsada pel cop d'estat, que es preparava per defensar el govern legítim. Impressionada per les experiències viscudes i decidida a explicar el món el que passava a Catalunya i Espanya, en tornar al seu país l'autora va escriure la novel·la 'Savage Coast'. Tot i ser escrita la tardor de 1936, l'obra no va ser publicada als Estats Units fins al 2013 i, ara, veu la llum per primera vegada en català i en castellà gràcies a la iniciativa de la filòloga i traductora, Eulàlia Busquets, i de l'editorial Rata, que han apostat per una autora vetada durant molts anys al seu país pel seu activisme d'esquerres i la seva conducta moral.

Un dels primers actes de presentació de la novel·la a Catalunya es va fer ahir la tarda a la Fundació Cultural, entitat que ha col·laborat amb la traductora en el seu afany de constrastar la informació que apareix a la novel·la sobre Montcada, tasca que ha estat possible gràcies al llibre dels dos cronistes, Josep Bacardit i Ricard Ramos, '940 dies. La Guerra Civil a Montcada i Reixac'. "El que explica Rukeyser coincideix plenament amb el testimoni del montcadenc Jacint López, que tenia 13 anys quan va esclatar la Guerra Civil i que descrivia aquella Montcada de juliol del 36 com una torre de Babel per la presència insòlita dels esportistes que van baixar del tren aturat i van romandre cinc dies al poble", va explicar Ramos, qui va agrair Busquets el seu interès per verificar els fets narrats per l'autora. Per la seva banda, Bacardit es va mostrar cofoi que el llibre que van publicar fa cinc anys, "hagi estat font de consulta per a un projecte literari d'aquesta magnitud" i va anunciar que properament se'n farà una segona edició.

Per a Eulàlia Busquets, la publicació d'aquesta obra en català i en castellà culmina un projecte personal de recuperació "de la veu silenciada d'una escriptora i activista d'esquerres, que va ser censurada per les seves idees polítiques, la seva llibertat moral i el seu esperit d'avantguarda". Rukeyser, que va ser mare soltera i era bisexual, descriu en el llibre la relació sentimental i sexual que va mantenir amb un exiliat alemany comunista, fet que resultava escandalós en una obra escrita per una dona. També se la va acusar de tenir una prosa "confusa i massa experimental", condemnant l'escrit a romandre en un calaix durant 77 anys, fins que va ser descobert per una professora en una biblioteca de Washington dins una carpeta sense títol. "Rukeyser no encaixava en els cànons de l'època i escrivia d'una manera que només era permesa als homes", va remarcar Busquets, qui considera que una de les virtuts de la novel·la "és que el lector viu la transformació que experimenta la protagonista, passant de la condició d'observadora de la realitat a la de militant antifeixista, assumint la responsabilitat d'explicar a la resta del món què estava passant".

Francesc Orteu i Yolanda Batallé, responsables de l'editorial Rata, es van referir a "la cadena d'entusiasmes" que ha fet possible la publicació de la novel·la a Catalunya, incloent-t'hi la col·laboració de la Fundació Cultural, i van destacar el retrat precís que fa l'escriptora del poble de Montcada l'any 1936. "Els lectors podran imaginar amb tota mena de detalls com era la Fonda España, el col·legi de l'envelat, l'estació, el carrer Major i, fins i tot, com eren alguns dels seus avantpassats", va assenyalar Orteu, qui va aprofitar l'acte per anunciar que serà la seva editorial la que publicarà les obres de la recent nomenada Premi Nobel de Literatura, Olga Tokarczuk.

 

 

 

 

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari