Noves dades revelen que existia una activitat ritual al poblat

Les conclusions de la darrera campanya arqueològica es presenten a la Casa de la Vila davant d’una vuitantena de persones

Públic assistent observa les troballes fetes a les Maleses el passat estiu
Laura Grau

Una de les principals novetats que ha desvetllat la darrera campanya arqueològica feta a Les Maleses al juliol de 2013 és que existia una important activitat ritual al poblat ibèric. Aquesta afirmació se sustenta en la localització d’objectius cerimonials­ entre els murs d’un dipòsit que formava part d’un sistema de recollida d’aigües pluvials. “Hi hem trobat vassets, gerres, un ganivet de ferro, peces decoratives, esmoladors i molins barquiformes, que s'usaven en rituals, va indicar l’arqueo­lòga Gemma Hidalgo. L’altra responsable de les excavacions, la directora del Museu Mercedes Duran, va destacar que el sistema de recollida d’aigües, amb canalitzacions excavades a la roca i un desnivell de 7 metres respecte al carrer central, presenta una estructura de grades, “que permetia que l’aigua es decantés durant el seu descens i alhora podria haver estat utilitzada com a lloc de reunió”.

Una altra informació que reafirma l’activitat ritual és la localització un conjunt rocós sense retallar, “que podria ser considerat un lloc màgic o sagrat”, va afegir Duran, qui també el va relacionar amb un possible calendari agrícola, hipotesi que es comprovarà in situ el 21 de març coincidint amb l’equinocci de primavera. Aquestes novetats es van fer públiques ahir la tarda a la Casa de la Vila, davant d’una vuitantena de persones. El regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly (CiU), va agrair­ la col·laboració del Consorci de la Serralada de Marina, del CASDB (Consortium Advanced Studies Barcelona), l’Ajuntament de Sant Fost i els alumnes i professors de l’institut Montserrat Miró, “sense la implicació dels quals no podríem avançar” i va mostrar la recreació en 3D que s’ha fet de la casa noble i la muralla del final del poblat, amb l'ajut d'arquitectes i dibuixants de la Diputació. L'acte també va servir per presentar el número 14 de la revista del Museu, 'Monte Catano'.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari