Noves hipòtesis sobre l’origen de la primera parròquia de Santa Engràcia

Un mapa del s. XVIII, localitzat per l’historiador Xavier Colomé, indica que a tocar de la Torre dels Frares existien els vestigis d’una capella

Xavier Colomé durant la conferència que va fer a la Fundació Cultural
Sílvia Alquézar

La hipòtesi que la primera església parroquial de Santa Engràcia estigués a prop de la Torre dels Frares, on actualment s’aixeca la depuradora d’aigües, pren més força a partir de la troballa d’un mapa de Montcada de finals del segle XVIII on s’indica que en aquest sector hi havia vestigis d'una capella. Aquesta és una de les principals conclusions de la xerrada que va fer ahir la tarda l’historiador Xavier Colomé a la Fundació Cultural per donar a conèixer la investigació que ha dut a terme sobre topònims i masies del municipi a partir d’un plànol datat del 1787 trobat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. “Només és una especulació, per afirmar que en aquest indret hi havia la primera església caldria trobar més documents que així ho demostressin”, va comentar Colomé, qui al llarg de poc més d’una hora va fer una repassada pels principals topònims i masies que apareixen al mapa de fa 230 anys.

Algunes edificacions encara existeixen com Ca N’Albinyana, la Torre Piella, la Torre Na Joana i Sant Jeroni de la Murtra; d’altres han desaparegut però el seu nom s’ha convertit en el topònim de la zona on estaven antigament, com la masia de Can Cabanyes, que ja no es conserva i ha servit per batejar l’ecoparc que s’ha construït al lloc on hi era la casa pairal. Una altra curiositat del mapa analitzat és el topònim de la plaça de Reixac, situada al Pla de Matabous, a Mas Rampinyo, on actualment es troben dos blocs de pisos de gran alçada, conegudes popularment com les Torres Bessones. “Tenim constància que en aquest indret es feia un mercat molt important que es va traslladar des de Sant Cugat al municipi”, va dir Colomé.

Seccions:

Deixa un comentari