Raquel Piqué obre el cicle de xerrades ‘El nostre poble a través del temps’

La catedràtica de Prehistòria de la UAB imparteix a l’Auditori Municipal una conferència magistral sobre l’origen de l’agricultura

Raquel Piqué, durant la conferència sobre la revolució neolítica i l'adopció de l'agricultura, el 30 de març a l'Auditori Municipal
Laura Grau

La catedràtica de Prehistòria de la UAB, Raquel Piqué, va inaugurar ahir la tarda el cicle de conferència que organitzen conjuntament l’Aula d’Extensió Universitària de Montcada i Reixac i el Museu Municipal amb el títol ‘El nostre poble a través del temps’. Filla d’una família de pagesos de Montcada, la conferenciant va començar recordant l’època que anava a collir patates a l’hort del seu pare. “Aleshores mai m’hauria imaginat que acabaria investigant com va néixer l’agricultura”, va dir a l’inici de la conferència titulada ‘La revolució neolítica i l’adopció de l’agricultura’.

Piqué va repassar les diferents hipotesis que expliquen el pas d’una societat caçadora i recol·lectora a una agricultora i ramadera i va analitzar les conseqüències que va suposar aquest canvi, entre les quals va destacar el sedentarisme, l’augment de la població i l’impacte en l’entorn. “La domesticació de plantes i animals va ser un llarg procés d’aprenentatge per part dels humans a partir de l’observació i la selecció d’exemplars”, va explicar Piqué, que va situar les primeres evidències d’agricultura al Pròxim Orient fa 16.000 anys. 

La  propera xerrada de l’Aula MiR, aquesta en col·laboració amb la Regidoria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI, tindrà lloc el 6 d’abril a l’Auditori Municipal, amb el títol ‘Coses del passat? La (des)igualtat de gènere en l’arqueologia’ (17.30h). La conferència anirà a càrrec de Margarita Díaz-Andreu, arqueòloga i investigadora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i de la Universitat de Barcelona, que parlarà sobre el biaix de gènere en algunes disciplines acadèmiques. Les persones que vulguin assistir-hi han de fer una reserva a l’adreça [email protected].

Deixa un comentari