Rècord de parelles lingüístiques
El Voluntariat per la llengua reuneix 22 grups per impulsar l’ús del català
Mai abans s’havien pogut crear tantes parelles lingüístiques. En total en seran 22 que reuniran voluntaris i aprenents en una nova edició del programa Voluntariat de la llengua per impulsar l’ús del català. El Servei Local de Català (SLC)ha presentat aquest dilluns al vespre a l’ABI les persones que compartiran a partir d’ara com a mínim una hora de conversa setmanal, durant 10 setmanes. El Cafè Colon és l’amfitrió d’aquesta edició, i per tant, serà un dels llocs que tindran les parelles per trobar-se i conversar.
En aquesta edició de rècord de participants, la coordinadora de l’SLC, Marta Lluís ha destacat la col·laboració per primer cop l’Escola d’Adults, amb qui s’ha fet un treball conjunt que ha permès facilitar la tasca de fer-se voluntari i aprenent. Qui també s’ha afegit a la iniciativa és el Casal popular El Brot, que s’ha ofert com a espai de reunió per a les parelles lingüístiques on poden compartir més estona amb els usuaris juvenils del casal. “Volem també proposar una altra forma més informal”, ha subratllat un dels promotors, Gonzalo García
La dinamitzadora comarcal del programa, Lídea Ponsatí, ha explicat que ”la finalitat del diàleg entre les parelles no és tant la correcció com la tranquil·litat i la confiança de poder-se expressar en català”.
En representació de l’Abi, Àngel Solà, que ha estat voluntari en 8 ocasions, ha destacat l’enriquiment personal de participar com a voluntari: “Crec que el català és una llengua viva, però necessitem sumar entre tots per combatre i evitar la seva invisibilitat, així segur que guanyem per golejada”, ha dit.
Cohesió i col·laboració. Els objectius principals del programa són: dotar de competències de comprensió en català a les persones nouvingudes; obrir vies per a la integració cultural i lingüística dels nouvinguts; ajudar els catalanoparlants a comprendre les diferents actituds dels nouvinguts; fomentar, entre els catalanoparlants, l’hàbit de dirigir-se en català a persones nouvingudes, i reforçar la idea que el català, com a llengua pròpia del país, ha de ser la llengua de cohesió social.
El programa del Voluntariat per la Llengua consisteix en què les parelles es trobin una hora a la setmana per tal que els nouvinguts, o no,millorin el seu domini del català, tot conversant de manera desinhibida amb la seva parella lingüística. Per exemple, si es queda per prendre un cafè, passejar o anar a comprar poden dedicar aquell temps a parlar en català perquè l’altra persona ho posi en pràctica.