Rosario Chincha teixeix el fil de la memòria

La mostra de teixit i gravats de l’artista es pot visitar a l’Auditori Municipal fins al 17 de març

Rosario Chincha, davant d'una de les seves obres
Fotos: Laura Grau
D'esquerra a dreta, el crític José M. Casteleiro, el regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell i l'artista Rosario Chincha
Actuació musical de poesia i guitarra, a càrrec de dues amigues de l'artista

Amb el títol ‘A partir de la memòria’, Rosario Chincha fa un recorregut pels seus records d’infantesa, utilitzant el teixit com a base de les seves creacions. Filla i neta de brodadores professionals del Perú, que feien delicats treballs destinats a l’església, l’artista va créixer envoltada de robes, fils i agulles. Com no la deixaven intervenir en el complicat procés de confecció dels brodats d’estovalles i mantellines, Chincha agafava posava fil a l’agulla i inventava els seus propis dibuixos sobre trossos de roba sobrants quan només tenia 14 anys. Així va néixer la seva vocació d’artista i, més tard, la decisió d’estudiar Belles Arts. “Intento encapsular aquells records d’infantesa en les meves obres amb l’objectiu de compartir-los amb el públic i evitar que s’esvaei­xin, conscient de la fragilitat de la memòria”, va dir Chincha, durant la inauguració de la mostra, feta el passat 20 de febrer a l’Auditori Municipal, amb la presència del regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell (PSC).

Art i memòria

El crític d’art José Manuel­ Casteleiro i amic personal de l’artista, va definir la seva obra “com una fusió d’art i memòria, en què cada teixit, brodat o gravat reflecteixen la seva experiència personal i alhora ens conviden a explorar les nostres pròpies respostes emocionals”. L’artista, establerta a Catalunya des de fa 40 anys, també fabrica artesanalment el seu propi paper –a partir de la polpa del cotó– com a suport dels seus tapissos, brodats i gravats. “En el fons, també vull retre homenatge a la importància de la connexió familiar i al llegat de saviesa de les dones transmesa de generació en generació”, va afegir l’artista.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari