Salvem el Pla de Reixac recull firmes perquè la Generalitat declari aquests terrenys com a espai natural protegit

El col·lectiu està preocupat per la possibilitat que es reactivi la segona fase de l’ARE, que preveu la construcció de 2.000 habitatges

Panoràmica del Pla de Reixac

La plataforma Salvem el Pla de Reixac han iniciat una recollida de signatures a la plataforma 'change.org' per demanar a l'Ajuntament de Montcada i Reixac que agiliti les negociacions amb la Generalitat perquè declari el Pla de Reixac com a espai natural protegit i retiri la segona fase del projecte de l'Àrea Residencial Estratègica (ARE). "Creiem que és necessari aprovar com més aviat possible algun tipus de protecció jurídica que posi fi a l'especulació d'aquests terrenys i preservi la seva riquesa natural", ha explicat una de les promotores de la campanya, Laura Canillas, qui destaca que durant el confinament són molts els veïns de Montcada que han redescobert aquest espai natural de gran bellesa i valor ecològic.

Amb 450 hectàrees agroforestals, el Pla de Reixac forma part del corredor biològic que uneix la serralada prelitoral amb la de Marina i és l'àrea agrícola més gran de l'AMB, amb abundant presència de fauna i flora. La principal amenaça d'aquests terrenys és la segona fase de l'ARE, aprovada per la Generalitat al 2008 i que preveia la construcció de 2.130 habitatges. Set anys després, el Ple de l’Ajuntament va acordar per unanimitat demanar-ne la retirada, una petició que encara no ha estat satisfeta.

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Montcada, Jordi Sánchez, celebra que el desconfinament hagi posat en valor aquest patrimoni natural i ha elogiat la campanya de firmes de Salvem el Pla de Reixac, "perquè ens reafirma en la voluntat de continuar treballant per evitar el desenvolupament de la segona fase de l'ARE, que suposaria perdre un valuós patrimoni natural". El consistori forma part d'una comissió juntament amb l'AMB i la Generalitat per buscar una solució alternativa que tingui en compte les necessitats d'habitatge de l'àrea metropolitana i els interessos dels propietaris particulars, sense perjudicar aquest pulmó verd. "El que no estem disposats és a pagar indemnitzacions als privats que contribueixen a l'especulació immobiliària", remarca Sánchez, qui reconeix les pressions per part dels propietaris per construir al sector.

El govern actual ja ha dut a terme diverses actuacions amb la voluntat de protegir el Pla de Reixac, entre les quals destaquen la negativa que continués acollint la Festa del Rocío a Catalunya, suspesa l'any 2015; el tancament de camins per evitar els abocaments il·legals i la promoció d'activitats de sensibilització sobre aquest espai natural.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari