Sánchez Piñol: ‘Un fil de plata uneix la resistència de 1714 amb el moment actual que viu Catalunya’

L’autor de ‘Victus’ participa a la tertúlia mensual del Club de Lectura

Sánchez Piñol amb Alícia Gili, conductora del Club de Lectura de la Biblioteca Elisenda
Laura Grau

L’escriptor Albert Sánchez Piñol va participar en una tertúlia sobre ‘Victus’ amb els membres del Club de Lectura de la Biblio­teca Elisenda el 13 de maig. L’autor va relatar el llarg procés de documentació històrica que va precedir l’escriptura de la novel·la i la dificultat de trobar una veu narrativa que expliqués la Guerra de Successió Espanyola i la resistència heroica del poble de Barcelona al setge de 1714 des d’un punt de vista diferent.

 

Precisament un dels encerts de la novel·la és la figura del narrador, Martí Zuviría, un jove intel·ligent i aventurer que es veurà involucrat en el conflicte de forma gairebé involuntària.  Inspirat en un ajudant de camp que va servir a les ordres del gran general Villarroel, Sánchez Piñol aconsegueix crear un personatge molt atractiu: “És un home descregut i ple de contradiccions, però la seva visió dels fets, en lloc de trencar el mite de la resistència dels barcelonins, el reforça”. Els ecos del “setge més irracional del segle” –en paraules de l’autor– van passar de generació en generació, com ho demostra el fet que un dels jocs preferits de la canalla durant molts anys va ser jugar a guerra entre borbònics i austracistes. “I és evident que existeix un fil de plata que uneix aquella resistència a ultrança i el moment actual”,  va afegir.

 

Tot i que la novel·la no vol ser un manual de teoria política, l’autor posa de manifest que no es va tractar només d’una guerra dinàstica, sinó d’una pugna entre dos sistemes polítics oposats: “D’una banda, l’autoritarisme de Castella, amb el lema  ‘la palabra del rey es ley’, i de l’altra, el ‘republicanisme monàrquic’ de Catalunya, on el rei estava supeditat a unes institucions democràtiques”. També va ressaltar que en cap dels discursos de l’època fets per catalans sobre Castella no ha trobat crítiques ètniques, “sinó un rebuig a acabar com els pobres castellans, sotmesos a la voluntat d’un rei”.

 

Sánchez Piñol va avançar alguns detalls de la segona part de ‘Victus’, que ja té acabada i que està formada per una novel·la curta, en què Zuviría lluitarà amb els indis ‘yamesís’ contra els anglesos a Amèrica del Nord, i cinc relats independents, un d’ells situats a la guerra entre Espanya i França de 1719, en què recupera alguns personatges de la primera part, com el general anglès Berwick, un dels més carismàtics de ‘Victus’ i dóna protagonisme als miquelets, que després de l’ocupació borbònica van continuar resistint.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari