Sergi Canet mostra la diversitat ecològica del parc natural de Gallecs

Les fotografies s’acompanyen de textos de Xesco Macià, gran coneixedor d’aquest espai verd que té una part del seu territori a Montcada

Un gripau corredor enmig de la carretera, a Gallecs
Laura Grau
Sergi Canet, davant d'una de les fotografies que integren la mostra 'Instants de natura a Gallecs'

El fotògraf i videògraf Sergi Canet, de Barberà del Vallès, va descobrir l'Espai Natural de Gallecs fa 20 anys en els trajectes amb cotxe des de casa seva fins a la seva feina, a Caldes de Montbuí. Poc a poc es va anar enamorant d'aquest espai rural de més de 700 hectàrees –que comparteixen les poblaciones de Mollet, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac– i va decidir fer un treball de camp per divulgar els seus valors mediambientals mitjançant la fotografia. El resultat d'aquest esforç és 'Instants de natura a Gallecs', una mostra que romandrà exposada a la Casa de la Vila fins al 28 de febrer.

L'exposició va néixer el 2006 i ha anat creixent i enriquint-se amb la incorporació de noves imatges i  les explicacions del naturalista Xesco Macià, gran coneixedor de Gallecs, que ens descobreix aspectes insòlits del parc, referent de lleure de les poblacions veïnes i pulmó verd al servei de la Regió Metropolitana de Barcelona i d’un entorn urbanitzat, amb més de 150.000 habitants. "Aquesta pressió fa imprescindible protegir i conservar Gallecs i, precisament aquesta exposició, pretén que els visitants que hi van a còrrer o caminar, siguin conscients de la gran diversitat paisatgística i de flora i fauna que acull", ha explicat Canet.

Així, la mostra permet descobrir l'existència d'espècies com el gripau corredor, amenaçat per les rodes dels cotxes; insectes com les marietes, que actuen com herbicides naturals; reductes dedicats a la vinya, un cultiu que s'ha anat perdent en benefici dels cereals i les lleguminoses i exemplars d'arç blanc, un arbust vistós amb baies vermelles que atrauen els ocells. Actualment, l’agricultura ocupa el 75% del territori i la resta la formen les masses boscoses, els horts recreatius, les edificacions i els més de trenta quilòmetres lineals de camins. "Sempre he pensat que Gallecs és un vestigi de com devia ser el Vallès fa un segle, abans de la seva urbanització i industrialització", afegeix Canet.
 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari