Un plafó recorda Domingo Fins, qui va cedir l’edifici de la Casa de la Vila

La presentació del document va tenir lloc ahir i va anar a càrrec de familiars de l’hereva de Fins

La Casa de la Vila acull des d’ahir un plafó que recorda la figura de Domingo Fins, empresari mataroní que als anys vint va donar a la població de Montcada una part d’aquest edifici perquè fos destinat a un asil-hospital per gent gran. L’edifici va ser ocupat als anys quaranta per la Guàrdia Civil i al 2003 es va recuperar com a annexe de la Casa de la Vila.
L’acte de presentació del plafó es va fer ahir la tarda amb la presència de les autoritats municipals i descendents de l’hereva universal de Domingo Fins, Elisa Roca Mestres, que van lliurar la documentació històrica del projecte de l’edifici al Museu Municipal.

El plafó commemoratiu de la donació de Domingo Fins al municipi està penjat al vestíbul d’accés a la Casa de la Vila, entrant pel carrer que porta el nom d’aquest il·lustre personatge, al número 15. El mural reprodueix part de la documentació del procés de construcció de la part de la Casa de la Vila que va acabar sent la caserna de la Guàrdia Civil, però que inicialment havia de ser un asil-hospital.

La néta d’Elisa Roca Mestres, Elisa Riera, va reivindicar la importància de la memòria històrica perquè “no es pot estimar el que no es coneix” i va expressar el seu agraïment a les autoritats municipals i als familiars dels montcadencs que van treballar en la construcció de l’edifici, als qual va lliurar una fotocòpia del document que acreditava la seva participació en l’obra. La documentació original la va lliurar al Museu Municipal Les Maleses, la responsable del qual, Mercedes Duran, qui ahir va mostrar la seva satisfacció per la donació. Riera va aprofitar l’ocasió per instar les autoritats a conservar un altre edifici emblemàtic sufragat per Domingo Fins, el local de l’Associació Benèfico-Instructiva (Abi), situat al carrer Colon de Montcada Centre.

L’alcalde, César Arrizabalaga (PSC), es va mostrar predisposat a seure amb els responsables actuals de l’Abi per buscar fórmules per reformar i conservar aquest patrimoni del municipi, tal com es va fer amb la Unió de Mas Rampinyo. Elisa Riera, que porta més de quatre anys investigant la història de Domingo Fins, va fer una crida als veïns de Montcada que puguin aportar documentació històrica sobre aquest personatge i la seva contribució al poble de Montcada.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari