Una cinquantena de persones participen en les visites al cementiri que organitza l’Arxiu Municipal

L’equipament va ser escenari d’alguns tràgics episodis durant la Guerra Civil

L'arxiver Joan Reglà, durant una de les dues visites guiades al cementiri que es van fer l'1 de juny
Sílvia Alquézar
Joan Capella, de l'ACM, va col·laborar en la visita, explicant l'afusellament del seu avi a mans dels comitès antifeixistes
Tània Galán, durant una de les visites al cementiri

Amb el títol ‘Cementiri municipal. ‘Qui és qui? Fent memòria’, l’Arxiu Municipal va organitzar el passat dissabte les dues primeres visites guiades per apropar al públic general alguns tràgics episodis de la Guerra Civil que van tenir com a escenari aquest equipament, des dels assassinats indiscriminats per part dels Comitès de les Milícies Antifeixistes; la investigació impulsada per la Generalitat republicana per trobar-ne els culpables; la fase de repressió franquista i, finalment, el buit de memòria de les víctimes del bàndol republicà, en contrast amb els monuments exaltant als vencedors.

Les visites, a càrrec dels tècnics de l’Arxiu Municipal Joan Reglà i Tània Galán, van atraure una cinquantena de persones, i s’emmarquen en la Setmana Internacional dels Arxius. Les fotografies que s’han utilitzat per il·lustrar l’activitat provenen del fons de l’Associació Cultural Montcada (ACM). Un dels seus components, Josep Capella, va col·laborar en la visita, explicant la història del seu avi, exregidor de la Lliga Regionalista afusellat pels escamots antifeixistes i enterrat al cementiri municipal.

Aquesta activitat sobre memòria històrica ja s’ofereix als instituts de secundària i està previst que es torni a repetir de cara a la pròxima tardor per al públic general.

Deixa un comentari