Una investigació permet recrear com era el Castell de Montcada als segles XI i XIV
El projecte és el resultat de cinc anys de recerca per part d’un equip d’estudiosos vinculat al Museu Municipal, amb el suport dels Amics del Museu
Després de cinc anys de recerca, un equip d’investigadors vinculat al Museu Municipal ha aconseguit recrear la primera imatge de com devia ser el castell de Montcada, conegut com ‘L’invencible’, que coronava el cim del Turó durant l’època medieval. La presentació d’aquest projecte va tenir lloc el divendres 3 de novembre en un Auditori Municipal ple i amb la presència de dos il·lustres convidats, el comte Guillem Ramon I de Montcada i la seva esposa, en una nova acció teatralitzada dels Amics del Museu.
La falta de documentació estudis sobre la Montcada medieval no ha posat les coses fàcils a l’equip d’investigadors, que el 2019 va començar a estirar el fil a partir d’un document cedit per Danilo de Moncada –descendent de la branca siciliana dels Montcada i mecenes del Museu–, en què apareix informació vital sobre el castell.
La visita a diferents arxius com l’Arxiu de la Corona d’Aragó, l’Arxiu Històric de Barcelona, l’Arxiu Diocesà de Barcelona i l’Arxiu Tarradelles, entre d’altres, ha permès recopilar noves dades sobre l’aspecte i la història d’aquesta fortalesa. “Ha estat una gran aventura endinsar-se en aquest viatge enriquidor, que obre nous camins per a futurs investigadors”, va dir Iñaki Achurra, un dels membres de l’equip, qui va agrair especialment la col·laboració de l’ACM, que conserva l’Arxiu Ubach sobre la Montcada dels segles XIX-XX.
El castrum de Montcada s’estenia més enllà del cim del Turó, establint una àmplia línia defensiva en un punt estratègic
Xavier Colomé, historiador
Un document de 1390 sobre la venda del castell de Montcada i el seu territori per part del fill del rei Pere El Cerimoniós ha estat clau per contextualitzar la història i la fesomia del castell, segons va explicar l’historiador Xavier Colomé, qui s’ha encarregat d’investigar la toponímia del territori i l’emplaçament de les fortaleses i torres de vigilància. “El castrum de Montcada s’estenia més enllà del cim del Turó, establint una àmplia línia defensiva en un punt estratègic, el pas natural entre la plana del Vallès i Barcelona, d’aquí el seu nom de L’Invencible”, va afegir.
Ha estat com fer un puzzle de mil peces, disposant-ne només d’una cinquantena
Ivan Salvadó, expert en patrimoni
Un dels artífexs de la recreació bidimensional i tridimensional del castell de Montcada és Ivan Salvadó, expert en reconstrucció de patrimoni, qui va reconèixer que no ha estat una tasca fàcil donada la poca documentació. “Ha estat com fer un puzzle de mil peces, disposant-ne només d’una cinquantena”, va assenyalar, tot reconeixent que el resultat final “s’aproxima a la realitat en un 90 %”. Amb la informació recopilada dels diferents segles, s’ha pogut reproduir una versió del castell en la seva fase inicial, al segle XI, i una segona, quan es va convertir en una fortalesa imponent, al segle XIV. A partir de final del segle XVIII, l’edifici va quedar en desús i va començar la seva decadència i posterior desaparició.
Els tres investigadors van coincidir a dir que sense “la tenacitat i la insistència” de Mercedes Durán, directora honorífica del Museu Municipal, aquest projecte no s’hauria fet realitat, paraules que la historiadora va agrair, emocionada. “Però el principal mèrit d’aquest projecte és que s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració desinteressada de moltes persones i a les aportacions econòmiques dels Amics del Museu, a qui vull expressar el meu agraïment”, va manifestar Durán.
El principal mèrit d’aquest projecte és que s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració desinteressada de moltes persones i a les aportacions econòmiques dels Amics del Museu
Mercedes Durán, directora honorífica del Museu Municipal
Justament enguany es compleix el mil·lenari del primer document que testimonia l’existència del castell, un pergamí de l’any 1023 del comte Ramon Berenguer I, inclòs al Liber Feudorum Maior, on es relata com la comtessa Ermessenda fa jurar el seu primogènit que no tornarà a mantenir disputes amb ella amb a canvi de cedir-li una sèrie de castrums, entre els quals hi ha el de Montcada.
A l’acte van ser presents l’alcalde de Montcada, Bartolo Egea, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell, que van felicitar l’equip d’investigadors per la seva tasca de recuperació de la memòria històrica de l’època medieval.