Vilarrúbias explica l’origen dels noms dels carrers de Barcelona

L’autor és col·laborador de la Fundació Cultural Montcada

Josep M. Vilarrúbias, a la Biblioteca
Silvia Díaz

L’historiador i escriptor Josep M. Vilarrúbias va explicar ahir, 15 d’abril, durant una xerrada a la Biblioteca Elisenda com els noms dels carrers de Barcelona canviaven en funció del règim polític, l’annexió de territoris o les figures històriques destacades. “I quan més important és el carrer, més noms ha tingut”, va indicar Vilarrúbias. Un exemple és l’actual avinguda Diagonal, que s’ha anomenat també, per aquest ordre, ‘Nacionalitat catalana’, ‘Argüelles’, ‘Alfons XIII’, ’14 d’abril’ i ‘Generalísimo Franco’. Vilarrúbias és l’autor de prop d’una trentena de llibres sobre la ciutat comtal. A casa seva, l’autor compta amb més de 600 guies de Barcelona, un d’elles del 1769, d’un any abans que els vials tinguessin nom. “Les autoritats es van adonar que posar el noms dels seus partidaris donava més poder”, va indicar l’autor.

Al 1907, l’annexió a Barcelona dels antics pobles de Sant Andreu, Gràcia i Sants va comportar que hi haguessin noms repetits. Com cada barri tenia una orientació política diferent, els noms nous tenien connotacions diferents. A Sants, com governava el partit radical, es van batejar vials com Andalusia o Plaça de Màlaga. A Sant Andreu, a càrrec de la Lliga Nacionalista, els carrers van portar noms dels fills del barri. Gràcia estava liderada pels Republicans i els vials es van anomenar com Llibertat o Fraternitat. “Barcelona central mai va cedir cap nom”, va apuntar Vilarrúbias. Durant la Segona República, els noms amb els títols de noblesa van desaparèixer, així com els noms vinculats a l’església. Durant la postguerra tornen els carrers d’abans de l’etapa republicana.

Vilarrúbias és col·laborador habitual de la Fundació Cultural Montcada i el guia de les sortides que organitza l’entitat per conèixer espais i curiositats de Barcelona. L’autor va aprofitar l’acte per presentar el seu darrer llibre, sobre l’entitat Centre Sant Pere Apòstol, amb motiu dels 120 anys de fundació de l’associació.

Seccions:

Deixa un comentari