‘Aposto per fer una gestió més femenina’

Joana Galdeano és la primera dona que ocupa la direcció esportiva en un club montcadenc

Joana Galdeano té 38 anys i és veïna de Mas Rampinyo
Sílvia Alquézar

Joana Galdeano, veïna de Mas Rampinyo i mestre de Primària, s’ha convertit en la primera dona que ocupa la direcció esportiva en un club local. La UB MiR ha apostat per una professional amb una llarga trajectòria en l’àmbit tècnic i de gestió.

Què significa per a tu el nou càrrec?
M’ho van proposar el passat mes de maig i reconec que, al principi, vaig dubtar bastant perquè em volia prendre un any sabàtic després d’una experiència que no va funcionar. Però, finalment, vaig acceptar perquè només m’encarrego de la part esportiva i la UB MiR és un club en construcció amb una junta amb ganes i il·lusió.

Ets conscient que has fet història a la nostra ciutat?
No, la veritat. M’han escollit per la meva trajectòria. La junta confia en la meva persona i això em dona seguretat i presència en la direcció del club.

Hi ha diferències entre la manera de dirigir d’un home i una dona?
Sí, però no haurien d’existir. Vivim en un món estereotipat amb un lideratge autoritari i unidireccional. És necessari deixar clares unes consignes perquè tothom vagi en la mateixa línia, però alhora també és important crear una xarxa de persones implicades en el projecte des d’un tarannà democràtic i flexible i és aquí on existeix una mirada més femenina. Personalment, m’agrada més aquest tipus de gestió.

Com et vas endinsar en el món de la direcció esportiva?
He nascut en una família que sempre ha estat vinculada al bàsquet. Vaig començar a jugar al CB Elvira Cuyàs, del qual formava part el meu pare, i des de ben joveneta vaig compaginar el fet de jugar i entrenar. Als 15 anys, ja em vaig treure el primer títol d’entrenadora i, als 20, una lesió em va decantar definitivament per les banquetes. El títol de tècnica superior el tinc des de fa tres anys. He entrenat clubs com el Lliçà, el Sant Gabriel, el Sant Nicolau i la UE Sant Cugat. No em vaig plantejar la part de la direcció esportiva fins que em van proposar entrar en un grup de mentoria d’entrenadores.

En què va consistir?
La Federació Catalana el va posar en marxa el 2021 per potenciar la dona en el bàsquet. La directora del projecte era Sílvia Font, un referent del bàsquet català que, a més, és la meva tieta i veïna del municipi. La Federació es va adonar que no hi havia relleu generacional i que només el 10% de les fitxes d’entrenador eren de dones.

Què va suposar per a tu el programa?
Em va permetre ampliar la formació i contactar amb dones referents com Marta Mira, la meva mentora. Durant el projecte, em van oferir formar part de l’equip tècnic de la selecció catalana sots-21, on vaig aprendre moltes coses. Posteriorment, em van proposar portar la direcció esportiva del Club Bàsquet Femení Cerdanyola, on hi vaig ser dues temporades. Sota el paraigua de la mentoria, també em van donar l’oportunitat d’entrar en un programa europeu per visibilitzar la dona en el món esportiu. La meva feina consistia a fer càpsules formatives relacionades amb l’equitat de gènere.

Quins objectius tens a la UB MiR?
Ampliar el planter perquè és el nostre futur. Enguany, hem creat tres equips: el sots-25 masculí i dos preminis femenins. Per primera vegada, tindrem en un conjunt onze nenes del 2016. Potenciar el femení és una de les fites principals, ja que només tenim fins a la categoria cadet. També volem garantir una formació de qualitat a la base i això implica tenir entrenadors titulats i fer formació contínua a l’equip tècnic. I, sobretot, continuar treballant el vincle humà, acompanyant jugadors, famílies i entrenadors.

Deixa un comentari