Jordi Cruz: ‘M’agrada pensar que aquest llibre pot salvar vides’

El meteoròleg va presentar a la Casa de la Vila ‘3 nits de torb i 1 Cap d’Any’, que narra la tragèdia que va provocar nou morts al Pirineu gironí a l’any 2000

El Pirineu gironí va viure una de les tragèdies més importants de la seva història els últims dies de l’any 2000 quan nou muntanyencs de dues expedicions diferents, entre els que hi havia el montcadenc Javier Guerrero, van perdre la vida al voltant del cim del Balandrau, entre Setcases i Queralbs, a causa de la irrupció inesperada d’un torb –una tempesta de vent huracanat i neu amb una baixada brusca de les temperatures. Aquella tragèdia és la protagonista del llibre ‘3 nits de torb i 1 Cap d’Any’ (Símbol Editors) escrit pel meteoròleg Jordi Cruz, que va visitar aquest dijous la Casa de la Vila per presentar el seu treball, que posa l’accent en la importància de la prevenció a la muntanya.

Jordi Cruz, qui va ser el meteoròleg de la cadena televisiva Antena 3 als seus inicis i que actualment treballa al Servei Meteorològic de Catalunya, va escollir aquesta història per fer el seu debut literari, atret, segons va explicar durant la xerrada, "per la història humana que hi ha darrere de les nou víctimes i l’interessant fenomen meteorològic que va provocar les seves morts". Cruz defensa que els muntanyencs que van patir aquell accident tràgic no van ser imprudents i que van tenir la mala sort de veure’s sorpresos per un inesperat canvi de temps que les previsions meteorològiques no van saber precisar, en una època en la que la tecnologia de la que ara disposen els meteoròlegs i els muntanyencs no estava tan desenvolupada.

Durant la seva xerrada, el meteoròleg, veí de Terrassa, es va centrar en la part més científica que pot ajudar a explicar la tragèdia, provocada per una inversió tèrmica al cim del Balandrau que va generar, fins i tot a poca alçada, fortes ratxes de vent que van arribar als 140 km/h, aixecant una gran quantitat de neu que estava al terra i que va generar una sensació tèrmica de -30 graus, impedint la visibilitat en el descens dels excursionistes i un fort soroll. El llibre no pretén atabalar el lector amb dades tècniques i se centra en el que va passar en aquells dies, gràcies al testimoni de l’únic supervivent, Josep Maria Vilà, i en les tasques de rescat que els bombers GRAE (Grup d’Actuacions Especials) van haver de fer en una situació molt complicada. L’autor de ‘3 nits de torb i 1 Cap d’Any’ també va aprofitar la seva visita a Montcada per recomanar als amants de la muntanya que no es refiïn i que, abans de fer qualsevol sortida a la natura, segueixin les previsions oficials que fa el Servei Meteorològic de Catalunya a la seva pàgina web. "M’agrada pensar que aquest llibre pot salvar vides ja que pretén conscienciar la gent que al Pirineu, tot i que està a dues hores en cotxe, també pot fer mal temps i provocar accidents", va dir Cruz, qui està molt content amb la resposta que està tenint el seu treball des de la seva publicació al novembre de l’any passat.

Aportació local

Durant el seu treball d'investigació dels fets que es va allargar durant dos anys, Cruz va contactar amb alguns integrants del Centre Excursionista El Cim i del Centre Espeleològic Alpí Vallesà (CEAV). Fruit d'aquella relació, les dues entitats van organitzar aquest acte a la Casa de la Vila, que va reunir una vintena de persones. El president del CEAV, Miguel Ángel López, va elogiar una obra "escrita des del respecte i allunyada del morbo que ha de servir per generar consciència entre els muntanyecs a l’hora de fer les seves sortides". Per la seva part, Toni Amenós, membre de la junta d’El Cim, va destacar el treball de "documentació que hi ha darrere del llibre, que és de lectura àgil gràcies al seu estil descriptiu". Amenós va recordar la figura del seu amic Javier Guerrero, el veí de Montcada, tot i que en aquella època vivia a Molins de Rei, que va perdre la vida en aquest accident i també va fer una menció al doctor Jordi Orihuela, que va morir a l’agost de 2015 en un accident de muntanya a la Pica d’Estats.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari