Montcada Camina organitza una sortida a la serralada de Marina

L’excursió, d’una distància de 16 quilòmetres, es farà aquest diumenge

La serralada de Marina

La vuitena sortida del cicle Montcada Camina 2019 que impulsen El Cim i el CEAV amb la col·laboració de l'IME tindrà lloc aquest diumenge amb destinació a la serralada de Marina. El punt de partida de l'itinerari serà el pavelló Miquel Poblet i la marxa s'iniciarà a les 9h. Les persones interessades en fer la caminada es poden inscriure a la seu de l'IME (Tarragona, 32), al telèfon 935 650 999 o a través del correu electrònic [email protected]. Les inscripcions també es podran fer el mateix dia de la sortida, a les 8.30h, al punt d'inici. A banda de fer l'excursió, la serralada de Marina ofereix diverses opcions per poder passar bones estones envoltats de natura i d'elements històrics del municipi durant aquest estiu.

LA SERRALADA DE MARINA (capítol III)

La serra de Marina forma part de la serralada Litoral. A l’extrem meridional s’ubica el parc natural, un sector conegut amb el nom de serra de la Conreria, un espai amb desnivells que uneix la serra de Collserola amb la de Marina-Montnegre i que comprèn els municipis de Barcelona, Tiana, Montcada i Reixac, Sant Fost de Campsentelles i Santa Coloma de Gramenet. Marina ofereix una vegetació diversa i una rica fauna amb aus migratòries, ja que el parc se situa dins la ruta migratòria del Mediterrani occidental.

Ermita de Reixac
Un dels llocs més destacats de la zona de la serralada és l’Església de Sant Pere de Reixac, una obra inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d'una església que s'ha conservat des de la seva reconstrucció, datada al 1676, passant una història marcada pel foc i la destrucció (a més de les petites reformes per les que ha passat, el santuari ha patit dos grans incendis, un el 1652 i l'altre al 1936). També coneguda com l'Ermita de Sant Pere de Reixac, aquest temple parroquial està situat al costat esquerre del riu Besòs, al vessant oest de la Conreria. Els seus 191 metres d’alçada permeten als seus visitants gaudir d’una àmplia panoràmica sobre les terres del Vallès. A l'església es pot arribar per una pista que neix al quilòmetre 7 de la carretera que enllaça Montcada amb Badalona o des del quilòmetre 8,9 de la carretera que s’estén des de Sant Adrià del Besòs fins a La Roca.

Fonts del Tort i dels Avellaners
També tenen una considerable importància dues fonts amb una història destacable en aquest territori muntanyenc. Una d'elles és la Font del Tort, d’aigua natural i situada al costat del restaurant del mateix nom, va ser restaurada fa uns anys pel Consorci del Parc de Serralada de Marina però data de l’any 1889. I l'altra és la Font dels Avellaners, també d’aigua natural. Es troba de camí a l’Església de Sant Pere de Reixac. Se situa en un lloc on es pot esmorzar o berenar tranquil·lament en una taula feta amb una roda de molí, envoltat dels avellaners que li dónen nom i sota el peu d’un alt faig.

Poblat Ibèric de les Maleses
I finalment, un altre espai valuós del municipi dins el territori de la serralada és el turó o poblat ibèric de les Maleses, que esdevé el límit municipal entre Montcada i Sant Fost de Campsentelles. Amb una elevació d’uns 460 metres, des del poblat ibèric es pot visualitzar tot el Vallès, així com part del Barcelonès i del Maresme. També es pot veure el Montseny, Montserrat i el Prepirineu. El jaciment laietà ha estat objecte de diverses intervencions arqueològiques des de 1928. Des dels anys 80, els alumnes de 1r de Batxillerat de l'INS Montserrat Miró del municipi han contribuït a la protecció i conservació del jaciment i de les restes arqueològiques.

Deixa un comentari