Silvia López i Encarna García, dues cracs del billar femení de competició

Les dues jugadores formen part de l’equip que representarà Espanya al Campionat d’Europa que es disputarà a Eslovènia

Silvia López i Encarna García, amb les copes guanyades al Campionat d'Espanya de Pool

El billar és un esport minoritari amb poca tradició a l’estat espanyol i majoritàriament masculí. Actualment, només hi ha una trentena de dones federades i no totes participen en les competicions oficials. Les que no hi falten mai són les montcadenques Silvia López i Encarna García, jugadores amb una sòlida trajectòria i una llarga llista de trofeus en diferents campionats nacionals i internacionals.

El més recent ha estat el d’Espanya de Pool femení (billar americà), disputat a Viella (Astúries) a principi de juny, en el qual López va aconseguir la medalla d’or en bola 8, bola 9 i bola 10 –tres modalitats diferents de billar–, mentre que García es va endur la de bronze a bola 10.

Silvia López, de 50 anys, va començar a jugar al billar als 15 anys a Badalona amb els seus germans grans, que se l’enduien al bar on quedaven amb els amics. Aviat va començar a destacar per la seva destresa innata amb el tac, superant els seus mestres, i va fer el salt al Club de Billar de Badalona. “Aquí és on vaig aprendre més, tant sobre aspectes tècnics, com estratègics”, explica la tricampiona d’Espanya.

Precisió i concentració

Encarna García, de 52 anys, va començar més tard en el món del billar, concretament el 1995, després d’abandonar l’atletisme –que practicava amb la Joventut Atlètica Montcada– per una lesió al genoll. “Vaig començar a jugar al bar Santos amb els amics i, a poc a poc, em vaig anar aficionant”, recorda García, qui lamenta que a Espanya no hi hagi escoles de billar on nens, joves i adults puguin aprendre aquest esport, tal com passa a països com Alemanya, Polònia o Àustria, on hi ha una llarga tradició. “És un esport que, igual que els escacs, permet treballar la concentració, la disciplina i l’estratègia”, assenyala López, qui planteja que podria ser una activitat extraescolar. “Això permetria donar-li més visibilitat i crear planter, ja que la majoria de les jugadores actuals som sèniors”, diu García.

Gràcies a l’afició al billar, les dues jugadores han viatjat a diferents països del món, participant en tres mundials, un d’ells a la Xina, on hi ha els jugadors de màxim nivell, ja que per a alguns, aquest esport és una via per sortir de la pobresa. La seva pròxima cita serà Podcertrek (Eslovènia), on es disputarà el Campionat d’Europa del 7 al 17 de juliol.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari