Apunts de llengua

Arriba la Festa Major i volem descobrir el diccionari casteller

Montcada i Reixac és a punt de viure la Festa Major 2024, un esdeveniment que omple els carrers d’un munt d’activitats, algunes d’elles relacionades amb la cultura tradicional, com és el món casteller. La cultura castellera és plena de termes propis de la cultura catalana en general.

Qui no coneix, per exemple, el concepte de fer pinya? Aquest sentit de col·laborar entre tothom per aconseguir un objectiu reeixit prové justament del món casteller. La pinya és el conjunt de persones que sostenen el basament d’un castell. Aquest, i molts altres termes, formen part del Diccionari casteller que va publicar el TERMCAT el 2007 i que darrerament ha estat actualitzat. Aquesta actualització pretén contribuir a la internacionalització del fenomen casteller amb la incorporació al diccionari dels equivalents en castellà, al costat dels que ja hi havia en anglès, i també amb les definicions en aquestes llengües, tan simples i clares com ha estat possible perquè puguin ser enteses per persones de fora del món casteller i de la cultura catalana.

Segur que us són familiars termes com pilar quan parlem de la figura formada pels castellers, que consisteix en un sol casteller a cada pis, o l’enxaneta, és a dir, l’infant que corona un castell. Agafar bé vol dir bastir-se, un castell, de bon començament amb bona quadratura, mentre que agafar malament vol dir bastir-se, un castell, de bon començament amb mala quadratura. Agafar camisa vol dir subjectar amb la mà, un casteller de tronc, la camisa d’un casteller del seu mateix pis. Agafar faixa és l’acció d’agafar, un casteller de pinya, la faixa d’un casteller proper com a punt de suport i per a compactar la pinya. Agafar roba vol dir subjectar amb la mà, un casteller de tronc, la camisa d’un casteller del seu mateix pis.

Aquests i molts més termes són els que trobareu al Diccionari casteller del TERMCAT.

BONA FESTA MAJOR!

Deixa un comentari