Com incorporar la llengua catalana en diferents àmbits de la vida quotidiana
El Servei Local de Català encoratja els alumnes a dur a terme pràctiques i reptes lingüístics fora de l’aula i a nivell particular
El Consorci per a la Normalització Lingüística atorga una especial importància a la sensibilització lingüística dins de l’aula com un mecanisme fonamental de l’activació de l’ús de la llengua. La pràctica diària de la llengua en contextos formals i informals permet consolidar els coneixements adquirits i, per a això, cal garantir l’accés a la llengua fora de les aules per tal que els alumnes la percebin com un recurs útil i n’acabin esdevenint usuaris autònoms. La sensibilització a l’aula s’aplica a tots els cursos bàsics i elementals presencials. S’estructura en quatre tipus d’activitats que es treballen en tres moments del curs: cap a l’inici, mitjans i finals de curs.
Els quatre tipus d’activitats són:
- Actituds lingüístiques
- Testimonis d’èxit
- Reptes lingüístics
- Pràctiques lingüístiques
Una de les tasques més interessants de les que fem a les classes de català és la d’encoratjar els alumnes a dur a terme pràctiques i reptes lingüístics fora de l’aula i a nivell particular.
Els alumnes del nivell elemental, al llarg del trimestre passat, van haver d’incorporar la llengua catalana en diferents àmbits de la vida quotidiana: amb companys de feina, veïns, amics, botiguers, pares i mares de l’escola o de l’institut dels fills, personal administratiu i recepcionistes…
Uns dies abans d’acabar el curs cada alumne va preparar una exposició oral i va explicar davant la resta de la classe l’experiència que havia tingut, anècdotes, emocions que havia sentit, comentaris que havia rebut…
Sens dubte, el fet de poder compartir totes aquestes vivències amb la resta de companys és una de les activitats més gratificants, tant per a alumnes com per a docents, i engresca els alumnes a fer ús del català diàriament.