Jordi Sánchez (ERC): ‘És l’hora d’avançar i de posar Montcada en valor’

El candidat sobiranista té 53 anys i opta a l’Alcaldia per tercera vegada consecutiva

El candidat d’ERC, Jordi Sánchez, té 53 anys i viu a Montcada Centre. Llicenciat en Ciències Polítiques i en Història, és la tercera vegada que opta a l’Alcaldia. Durant els dos últims mandats, Sánchez ha estat president de l’Àrea Territorial en el govern de coalició amb ECP i també va ser regidor a l’oposició del 2007 al 2011.

Quines són les seves motivacions per tornar-se a presentar a l’Alcaldia?
Crec que l’Ajuntament ha millorat força durant els últims anys, des del punt de vista de base, d’estructura, de recursos humans i de les seves finances. Vam agafar una Montcada trinxada, hipotecada i tacada per la corrupció i hem aconseguit donar-li la volta en aquests anys de govern. Ara és l’hora de fer un pas endavant i posar en valor un municipi com aquest i el vull liderar. Realment, ser alcalde és una responsabilitat molt gran, però crec que n’estic preparat, per la meva formació i per l’experiència que he adquirit aquests anys.

Ser alcalde és una responsabilitat molt gran, però crec que n’estic preparat, per la meva formació i per l’experiència que he adquirit aquests anys

Jordi Sánchez

Concreti els eixos del seu programa.
És molt extens i complet. Parteix del programa mare del partit, però està molt adaptat a Montcada i inclou objectius urbanístics, de promoció econòmica i socials. El contingut ha estat participat, comptant amb les entitats i la gent i està basat també en el coneixement del territori i les seves necessitats. És un programa que toca de peus a terra, que ha de servir per governar, no per fer volar coloms.

Parlem d’urbanisme. Quin és el model de ciutat pel que aposta ERC?
Hem de treure rèdit d’allò que hem aconseguit, que és posar a Montcada en el mapa i en un espai de centralitat de la regió metropolitana. Això ho hem fet constatant els greuges que pateix el municipi i fent evident que tenim una situació excepcional, a través de reivindicacions com Montcada diu prou, amb lluites com la del soterrament i amb el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM), que hem liderat des de l’AMB també des de Montcada. Volem cohesionar el municipi socialment i territorialment. No ens volem, però, quedar només amb la queixa i la reivindicació cap a altres administracions,­ sinó que volem assumir responsabilitats i fer veure aquest potencial de la ubicació de Montcada. També estem fent una feina amb les urbanitzacions amb dèficits urbanístics i actuant davant la mancança d’habitatge que hi ha per fer front a reptes com el barraquisme o l’infrahabitatge. Tenim cinc urbanitzacions –Gallecs, Reixac, Can Pomada, Vallençana Baixa i la Zona 21 de Terra Nostra que estem intentant regularitzar des del consens amb els propietaris, treball i feina. Amb el PDUM hem garantit la protecció del Pla de Reixac com espai agroforestal. Hem de continuar treballant perquè la gent faci seus els espais naturals. Volem que el Besòs sigui la façana de la serralada de Marina i que Collserola sigui un pulmó metropolità amb una porta d’accés des de Montcada.

Hem de treure rèdit d’allò que hem aconseguit, que és posar a Montcada en el mapa i en un espai de centralitat de la regió metropolitana.

Jordi Sánchez

Quines són les seves propostes en polítiques socials?
La millor política social és una formació i una feina de qualitat. Des de la Generalitat s’està invertint en les infraestructures d’educació per garantir una bona oferta formativa i aquesta ha d’anar vinculada al teixit industrial. Nosaltres no volem polítiques socials que generin dependència i tenir població captiva que depengui de l’administració pública. Volem que la gent es pugui formar i desenvolupar amb llibertat i amb independència. I Esquerra també ha de defensar la convivència i el civisme. No podem deixar la bandera de la seguretat ciutadana en mans de la dreta o l’extrema dreta perquè l’únic que fan és atiar les pors i les frustracions de la gent per treure un rèdit electoral i polític.

Ens pot concretar els objectius del seu programa en l’àmbit econòmic?
Sempre hem tingut i seguirem tenint dificultats econòmiques i hem de reivindicar un major finançament que garanteixi l’autonomia local. Per obtenir més ingressos, no volem incrementar la pressió fiscal, sinó que els polígons industrials, que tenen un potencial enorme, generin negoci, riquesa i ocupació. Volem indústries amb valor afegit quant a formació, treball de qualitat i sous perquè això repercuteixi en les arques municipals. D’altra banda, el que sí que hem fet bé des del govern és evitar desgavells urbanístics o sentències judicials que ens acabin hipotecant. Sempre posem l’exemple de les expropiacions de zones verdes heretades de governs anteriors, però ha estat una realitat. Pagar per ordre judicial 24 milions per uns terrenys, quan tenim 2 milions per inversions no es pot tolerar ni es pot permetre. El que hem fet des del govern és posar les bases perquè això no pugui tornar a passar.

Per fer polítiques transformadores has de tenir ideologia, valor i ètica, però també capacitat de govern i pressupost.

Jordi Sánchez

Quines són les seves expectatives de vot?
Ens presentem per assumir responsabilitats i guanyar. A ERC hem tingut sovint una mentalitat d’oposició i això està canviant. Per fer polítiques transformadores has de tenir ideologia, valor i ètica, però també capacitat de govern i pressupost. Si no tens voluntat de govern, sinó només ideologia, acabes fent demagògia i populisme. I si no tens ideologia i només busques el poder i el pressupost, acabes caient en la corrupció. Aquest cop, ens presentem amb possibilitats de guanyar i amb la voluntat de fer-ho, sempre de manera generosa i comptant amb els altres.

Deixa un comentari