Laura Campos (ECP): ‘El nostre municipi no es pot permetre fer un pas enrere’

Laura Campos és l’alcaldessa de Montcada i Reixac des de 2015

La candidata d’ECP té 45 anys i viu a Montcada Centre. És la tercera vegada que es presenta a l’Alcaldia, càrrec que ocupa des del 2015 en govern de coalició amb ERC. Anteriorment, Campos va ser edil a l’oposició durant 7 anys. En l’actualitat, es troba en excedència com a secretària d’un consorci científic al Sincotró Alba.

Quines són les seves motivacions per tornar-se a presentar a l’Alcaldia?
Sobretot, la possibilitat de dur a terme els projectes que han quedat pendents. El nostre municipi no es pot permetre fer un pas enrere en aquesta transformació i en la que tindrem en el futur.
Aquest ha estat un mandat difícil, marcat per una pandèmia, la crisi generada per la guerra d’Ucraïna i una situació complexa pel que fa a la situació financera de l’Ajuntament. Tot i així, hem assolit gairebé el 80% dels objectius marcats al 2019 al Pla d’Actuació Municipal.

Concreti els eixos del seu programa.

L’eix sobre el qual sempre ha pivotat la nostra acció política és treballar per millorar la qualitat de vida de les persones. També posem el focus en el medi ambient, per fer front als reptes que tenim en la lluita contra l’emergència climàtica; en la modernització de l’administració per fer-la més propera i accessible a la ciutadania, i en la cohesió urbanística.

Voldria continuar al càrrec per acabar els projectes iniciats i els que vindran, com ara el soterrament

Laura Campos

Parlem d’urbanisme. Quin és el model de ciutat pel que aposta ECP?
L’objectiu que portem treballant els darrers anys és el de cosir la trama urbana. Tenim un municipi fracturat per les infraestructures i la nostra proposta de millores passa per facilitar la mobilitat i l’accessibilitat entre els diferents barris. També volem fer actuacions a zones verdes i parcs com el Salvador Allende, o el del Turó Blau. A la via pública, hem de renovar les voreres i seguir amb el pla d’asfaltatge. I un repte en què hem avançat, sobretot aquest mandat, i que hem de seguir impulsant és el de les urbanitzacions amb dèficits urbanístics, arribant a acords amb els propietaris. L’Estany de Gallecs ha estat el primer pas, ara toca la Vallençana Baixa i també estem treballant el planejament del sector de la Montcada Nord, per donar resposta a la situació irregular en què es va traslladar l’empresa Valentine a Can Milans, sense oblidar la zona 15 de Terra Nostra i Can Pomada, també pendents d’urbanitzar. Tenim d’altres reptes com recuperar el Pla de Besòs i erradicar el barraquisme, així com continuar amb la lluita de David contra Goliat pel que fa a la cimentera. No té sentit que hi hagi una activitat com aquesta a 120 metres del nucli urbà.

Tenim un municipi fracturat per les infraestructures i la nostra proposta de millores passa per facilitar la mobilitat i l’accessibilitat entre els diferents barris

Laura Campos

Quines són les seves propostes en polítiques socials?
Crec que la feina feta demostra la importància que té per a nosaltres aquest àmbit. Actualment, tenim els pressupostos més socials de tota la història de l’Ajuntament. Aquests últims anys hem incrementat un 33% la inversió social a Montcada i estem entre els 50 municipis de més de 20.000 habitants de tot l’Estat amb una prestació de serveis socials excel·lent. Moltes famílies que encara no havien aixecat el cap de la crisi del 2008, s’han vist sacsejades per l’actual. Això ha fet que tinguem un augment exponencial de persones ateses a Serveis Socials. Encara hi ha un col·lectiu vulnerable que necessita el coixí i l’empara de l’administració i també tenim el repte de la pobresa infantil, ja que som el segon municipi amb l’índex més elevat de tot el Vallès Occidental i això ens amoïna molt. Més enllà de donar resposta a una emergència concreta que una família pugui tenir, cal repensar les polítiques públiques de la mà de promoció econòmica perquè a través de l’ocupació, les persones puguin sortir d’aquesta situació i evitar que la pobresa es cronifiqui i s’hereti.

Ens pot concretar els objectius del seu programa en l’àmbit econòmic?
Obtenir més ingressos no passa per escurar les butxaques de la ciutadania. Calen idees creatives com, per exemple, l’ordenança de sòl i volada que hem promogut des de l’Ajuntament perquè totes les companyies de subministrament -gas, electricitat, telefonia- paguin per fer ús de l’espai públic amb la previsió d’ingressar més d’un milió d’euros. Al març, també vam presentar la campanya Montcada diu Prou, reclamant un tracte singular per al municipi per les infraestructures que suporta en servitud a Barcelona i la regió metropolitana i que mai han generat un retorn ni cap compensació. Per tant, tenim un pla i un projecte per obtenir molts més ingressos de la Generalitat i de l’Estat per dur a terme millores urbanístiques i incrementar la qualitat de vida de les persones.

Vull guanyar amb una àmplia majoria i seguir treballant amb responsabilitat, des del consens i el pacte, com hem fet fins ara

Laura Campos

Quines són les seves expectatives de vot?
Vull guanyar amb una àmplia majoria i seguir treballant amb responsabilitat, des del consens i el pacte, com hem fet fins ara. Sé que és difícil governar a gust de tothom, però crec que estem fent un bon treball al capdavant de l’Ajuntament. Hem sanejat els comptes, eixugant 19 milions del deute en concepte de les expropiacions que vam heretar. Imagineu què no podríem haver fet destinant aquests diners a inversions! I vull seguir al càrrec per acabar els projectes iniciats i afrontar els que han de venir. Tinc tota la il·lusió i les ganes d’estar al capdavant de l’Ajuntament quan comenci el soterrament de la línia R2, però no per vanitat personal, sinó perquè estic convençuda que som l’única força que vetllarà pels interessos del nostre municipi.

Deixa un comentari