Rafa Ruiz (Vivim): ‘Som municipalistes, només ens enfoquem en Montcada’

El montcadenc, que no ha ocupat mai cap càrrec polític, opta per segona vegada a l’Alcaldia

El candidat de Vivim Montcada i Reixac té 50 anys, viu a la Ribera i és formador en informàtica i productor audiovisual. Fundador d’Unió Musical Montcada i del col·lectiu d’internautes i ex-militant del PSC, és la segona vegada que Ruiz es presenta a l’Alcaldia. Fa quatre anys la seva llista no va obtenir representació.

Quines són les seves motivacions per tornar-se a presentar a l’Alcaldia?
La meva motivació és personal. Crec que el nostre municipi necessita un altre aire i els barris, més suport. Necessitem que s’incorpori a l’Ajuntament una força política d’àmbit exclusivament municipalista. Formada per veïns i veïnes que miren pel benestar, l’interès i el progrés sostenible de Montcada i Reixac, des d’un prisma absolutament local. Som un partit polític jove, però amb una qualitat que no té la resta, no som sucursals de ningú, no tenim cap mena de motxilla ni el paraigües d’un partit superior. Ens enfoquem només en Montcada i Reixac.

Concreti els eixos del seu programa.
Són la millora substancial de la sanitat pública montcadenca i qüestions del dia a dia, com la neteja, la seguretat i la relació amb el nostre teixit associatiu, peça fonamental. També tenim altres temes recurrents com la incineradora-cimentera o la situació del Bosc d’en Vilaró. Recuperar les urgències nocturnes és un dels punts primordials perquè també podríem tornar a tenir les farmàcies de torn a la nit, un servei que considerem bàsic. Però, per a nosaltres, el que hem de millorar és el dia a dia, que en aquests últims mandats s’ha vist degradat. Ens preocupa la neteja viària, sabem que no és fàcil gestionar un municipi com el nostre, amb la seva idiosincràsia i la seva ubicació geopolítica. Estem en un lloc important i considerem que no estem aprofitant aquesta posició.

Som un partit polític jove amb una qualitat que no tenen la resta, no som cap sucursal de ningú

Rafa Ruiz

Parlem d’urbanisme. Quin és el model de ciutat pel qual aposta Vivim?
Tenint en compte que tenim a les portes el soterrament de l’R2, proposem crear a la Regidoria d’Habitatge una oficina ciutadana per monitorar qualsevol incidència a conseqüència de les obres. Si finalment el projecte s’executa, serà una intervenció llarga de sis anys i molt complicada. Obrir en canal territori –quan recordem que el projecte inicial parlava de fer l’obra en tuneladora– provocarà moltes molèsties i potser, esquerdes. Un altre tema urbanístic que portem al programa és el Bosc d’en Vilaró. Si arribem a governar, per a nosaltres serà un barri més, tot i no tenir reconeixement legal. També volem rescatar el projecte per connectar la C-17 amb la carretera de la Roca, que està en algun calaix des de fa anys. Segons sabem, aquest projecte era una realitat en paper i anava acompanyat del trasllat Valentine. Si s’executés, eliminaríem el trànsit intern des del pont de la carretera de la Roca fins a final del Pla d’en Coll. I una altra de les nostres prioritats és crear habitatge social. Un estudi de la Diputació diu que, des del 2011, només s’ha creat 1 pis de protecció oficial al municipi.

Proposem crear a la Regidoria d’Habitatge una oficina ciutadana per monitorar qualsevol incidència relacionada amb les obres del soterrament un cop comenci

Rafa Ruiz

Quines són les seves propostes en polítiques socials?
Necessitem que les nostres entitats estiguin actives i els volem donar tot el suport per als seus projectes. Hem de lliurar la ciutat a qui la viu. També tenim un projecte que vam presentar al 2019 per a la creació d’una administració única de finques, amb la supervisió de la Regidoria d’Habitatge. Sabem que hi ha moltes comunitats que no estan constituïdes ni tenen estatuts i pateixen molts problemes de morositat i de convivència, especialment als barris de la Ribera i Can Sant Joan, els que tenen l’índex de vulnerabilitat més elevat. Per millorar la seguretat en aquests veïnats, proposem obrir-hi alguna oficina fixa de la Policia Local.

Ens pot concretar els objectius del seu programa en l’àmbit econòmic?
Obtenir més ingressos no és el que ens preocupa, sinó gestionar i verificar el que es gasta. En vuit anys, el govern ha gestionat uns 320 milions d’euros, llenço la pregunta a la ciutadania: Quines millores s’han fet? No s’ha presentat cap informe seriós de gestió. No és la quantitat, sinó la manera de gastar. Nosaltres no malbaratarem els diners. Hi ha projectes als quals no els veiem cap sentit. El paviment interactiu que es va fer a la plaça de l’Església va costar 46.000 euros i no es fa servir, ni ningú el va demanar. Qualsevol projecte que es faci hauria de passar pel veïnat per a la seva consulta, anàlisi i aprovació. Hi ha hagut obres electoralistes que s’han fet sense comptar amb ningú.

Qualsevol projecte que es faci hauria de passar pel veïnat per a la seva consulta, anàlisi i aprovació

Rafa Ruiz


L’absència d’aliances fora del municipi pot ser un hàndicap?
No, contràriament podem anar a demanar el que vulguem a qualsevol administració perquè som amics de tothom i, especialment, d’aquells que volen que Montcada avanci. Tenim exemples propers de llistes municipalistes que funcionen. A Terrassa governa Tot per Terrassa i la Plataforma Ciutadana per Barberà també va tenir responsabilitats de govern en l’anterior mandat.

Quines són les seves expectatives de vot?
Tenim una sensació molt bona. Fa quatre anys vam crear Vivim del no-res, només tres mesos abans de les eleccions i 658 persones ens van donar la seva confiança. La nostra previsió és poder entrar amb molta força en el proper Ple per establir uns paràmetres propis i aplicar el municipalisme de manera total.

Deixa un comentari