Arrenca una disputada cursa per liderar el nou Ple municipal

ECP i ERC han governat els últims vuit anys en coalició i l’actual mandat, amb majoria absoluta

Nou forces polítiques opten a l'Alcaldia el 28 de maig

La cursa electoral tot just acaba d’arrencar oficialment encara que la precampanya ja es va iniciar fa mesos amb la presentació d’alguns dels candidats a l’Alcaldia i, en les darreres setmanes, també de les llistes que els acompanyen. Un total de nou candidatures, encapçalades per quatre dones i cinc homes –Laura Campos (ECP), Bartolo Egea (PSC), Jordi Sánchez (ERC), Angelina del Pino (Cs), Montse Sánchez (Junts), Rafa Ruiz (Vivimir), David Zambrana (PP), Santiago Hernández (Vox) i Noemi Turrents (Ara Montcada)–, opten a les eleccions del proper 28 de maig.

Després de dos mandats consecutius amb un govern de coalició entre els comuns i Esquerra, l’últim amb majoria absoluta, i amb només quatre forces representades al Ple –PSC i Cs, a l’oposició– hi ha diverses incògnites a desvetllar. La primera, si l’actual executiu treurà rèdit de la gestió feta o en sortirà erosionat, després d’un mandat marcat per la crisi derivada de la pandèmia i per la manca de recursos econòmics, en haver de fer front a les polèmiques expropiacions forçoses de zones verdes heretades dels anteriors governs de PSC i CiU.

Entre els aspirants a l’Alcaldia, que actualment ocupa Laura Campos, hi ha un total de quatre dones
i cinc homes

Havent passat els darrers vuit anys a l’oposició, el grup socialista aspira a recuperar l’hegemonia propiciant un canvi de lideratge, posant distància amb la debacle viscuda al 2015. El candidat, Bartolo Egea, assegura que les enquestes li són favorables i, de fet, la tendència de vot als anteriors comicis així ho evidencien, ja que el PSC va ser la segona força més votada passant de quatre a sis regidors.

Tampoc se sap si tornaran al Ple forces que en les passades eleccions es van quedar fora com Junts –relleu de CiU– o el PP, amb una llarga tradició al plenari, o si Cs resistirà l’envit de la davallada que ha sofert la formació als darrers comicis estatals i autonòmics.

Finalment, una altre dels dubtes que es plantegen en l’inici de la campanya és si Vivimir, Vox i Ara Montcada aconseguiran obtenir representació. Les dues primeres forces ja ho van intentar sense èxit fa quatre anys. La llista municipalista s’hi va quedar a les portes, mentre que Vox va tenir un vot residual, tot i que quatre anys després, aspira a fer-se un lloc en el plenari, tenint en compte la pujada que està tenint arreu de l’Estat.

Contràriament, Ara Montcada –una llista de coalició que agrupa partits com el PDCAT, Centrem i el PNC– és, a priori, la candidatura que ho té més difícil per arribar al Ple, en no tenir lligams directes amb el municipi, ja que cap membre de la llista resideix a la localitat.

La Veu organitza un debat electoral amb els candidats el dia 16, al Teatre Municipal amb entrada lliure

Cobertura informativa
Amb motiu dels comicis, La Veu –ens que gestiona els mitjans de comunicació local– ofereix en aquest número una entrevista amb cadascun dels alcaldables per conèixer què els motiva a presentar-se al càrrec i quins són els principals eixos dels seus programes electorals. L’única candidata que, un cop feta, s’ha negat que l’entrevista sigui publicada ha estat la representant d’Ara Montcada. Coincidint amb l’inici de la campanya, al diari digital laveu.cat també s’ha habilitat un espai especial on es concentra tota la informació generada per cadascuna de les candidatures. I el 16 de maig, el mitjà organitzarà al Teatre Municipal (18.30h) el debat electoral amb entrada lliure i transmissió en directe.

Sense foto de grup

La Veu s’ha quedat sense la imatge amb què volia il·lustrar l’inici d’aquesta campanya, fent coincidir tots els alcaldables en una foto conjunta. Quatre forces polítiques –Junts, PSC, ECP i ERC– s’han negat a compartir espai amb Vox argumentant que amb el seu “discurs d’odi” aquesta no és una candidatura més, sinó “una amenaça per a la convivència, pels drets humans i la democràcia”. La resposta de Vox al veto ha estat lamentar l’exclusió i que no es condemnin les agressions cap a la seva formació. “Aquest cordó sanitari no afecta només Vox, sinó tots els ciutadans de Montcada als que representem”, ha dit. La resta de formacions que opten als comicis no s’hi han pronunciat públicament, si bé el candidat del PP ha assenyalat que, tot i no compartir les opinions de Vox, “vetar la seva presència no té sentit per una qüestió de respecte a la democràcia”.

Una resposta a “Arrenca una disputada cursa per liderar el nou Ple municipal”

  1. Bon dia,

    Aquest titular és tendenciós: no pot haver-hi majoria absoluta, com s’esmenta, si hi ha un govern de coalició. En tot cas seria una “majoria de coalició”, mai una “majoria absoluta”.
    Altrament, en titulars destacats, no cal posar subliminalment el nom de l’actual alcaldessa si el motiu és informar sobre el gènere dels i de les candidats/candidates.
    Com a mitjà de comunicació municipal, la vostra missió hauria de ser informar imparcialment i no afavorir a qui governa (ni a cap altre): cal ser rigorós.
    Gràcies.

Deixa un comentari