El futur de Montcada passa per un model urbà sostenible

En la remodelació dels nostres barris, hauríem de pensar el concepte urbà que prioritzi els models de proximitat i la varietat d’usos

Bartolo Egea, PSC Montcada

Hauríem de tractar la sostenibilitat com un aspecte clau en el desenvolupament dels projectes de futur. La majoria dels projectes urbanístics no tenen la sensibilitat necessària per assolir un desenvolupament sostenible, per la qual cosa ens podem trobar que en un futur proper, barris sencers es vegin afectats si no es tenen en compte aspectes d’habitabilitat, autosuficiència, integració i respecte pel medi ambient. També el comerç local i de proximitat. Això s’hauria de tenir en compte en projectes de ciutat lligats al soterrament de l’R2, una realitat cada cop més propera. Però si pensem en la remodelació dels nostres barris, també hauríem de pensar el concepte urbà que prioritzi els models de proximitat i la varietat d’usos; a més, és fonamental la participació ciutadana.

Els nuclis urbans tenen un paper importantíssim si volem reduir la petjada de carboni, cercant canvi social i d’hàbits que ens portin a un desenvolupament sostenible. Per això, és fonamental la participació ciutadana en els projectes de remodelació o de creació de nous espais urbans i la informació ha de ser fluida i participativa. No com ens hem trobat darrerament en els projectes que està desenvolupant l’actual govern municipal (En Comú Podem i ERC), en què hi ha hagut crispació veïnal per la manca d’informació i, conseqüentment, malestar per la participació nul·la de la ciutadania en el projecte.
És cert que s’han convocat assemblees informatives, sí, però amb projectes que han estat dissenyats abans i no han recollit correctament les aportacions ciutadanes.

També és important la informació de l’afectació del projecte abans de la seva execució, per saber a què s’ha d’atenir la ciutadania. És cert que les obres sempre són un destorb, però si la informació de les afectacions arriba a temps, penso què sabrem a què ens hem d’atenir. Pensem en clau de futur per a la transformació de Montcada.

Deixa un comentari