‘És urgent aplicar mesures per reduir l’aigua que arriba al Besòs quan plou’
Arran de la DANA que ha arrasat València, cal revisar el model urbanístic actual i recuperar la funcionalitat ecològica de la conca del riu
La DANA que va afectar València, combinada amb una gestió política deficient, ha deixat una factura econòmica i humana difícil de pair. Aquest esdeveniment ha posat de manifest les conseqüències catastròfiques que deriven de la interacció entre el canvi climàtic i un model d’urbanització que prioritza els interessos econòmics per sobre de la conservació dels espais naturals i agraris i, de vegades, fins i tot, de la seguretat de les persones. Per això, la ciutadania es mostra preocupada i aquests dies és habitual sentir converses sobre el model de societat que s’ha construït i sobre la nostra seguretat davant d’un fenomen meteorològic extrem.
Per Montcada i Reixac passen dos rius i una riera transformats per l’acció humana. La facilitat més gran d’urbanitzar els terrenys planers va provocar l’eliminació de camps i del bosc de ribera dels marges, així com la reducció de l’amplada de les lleres, que van ser delimitades per murs de contenció per tal d’evitar inundacions, si més no, davant de riuades ordinàries.
No em sorprendria que una riuada com la de l’any 1994, ara sí que pogués desbordar els murs del Besòs en algun punt
En les darreres dècades la superfície urbanitzada a la conca del Besòs ha crescut molt, de manera que quan plou arriba molta més aigua a gran velocitat als cursos fluvials. Així, no em sorprendria que una riuada com la de l’any 1994 ara sí que pogués desbordar els murs del Besòs en algun punt.
Mesures preventives
Per reduir la probabilitat que això passi, és urgent executar mesures que disminueixin la quantitat i la velocitat de l’aigua que arriba a les lleres. Algunes d’aquestes mesures inclouen la construcció de dipòsits pluvials perquè el clavegueram evacuï part de l’aigua o l’eixamplament de la llera per laminar les avingudes.
A més, hem d’optimitzar la superfície urbanitzada existent, deixant d’edificar a la plana del Vallès mentre hi hagi habitatges i naus industrials desocupades. Una nova construcció aigües amunt incrementa el risc d’inundació aigües avall, perquè el terreny passa a ser impermeable i l’aigua va baixant pels carrers i el clavegueram fins al riu. I és que, en bona part, el que ens ha portat fins aquesta situació dramàtica són les decisions que no han tingut prou en compte el bé comú.