Com podem controlar les preocupacions?

Es pot reeducar el nostre cervell i ensenyar-li quan ha de dedicar
el temps a pensar en allò que ens atabala i quan no

Les precupacions afecten a tothom

Preocupar-se és un acte normal. Tothom tenim preocupacions puntuals en funció del que ens succeeixi. Podem preocupar-nos per tenir un familiar a l’hospital, o quan en el treball ens informen d’una pròxima retallada de personal. Però hi ha persones que no poden deixar de preocupar-se i tenen dificultats per controlar els seus pensaments negatius, tenint sempre la sensació que la major part del seu temps el passen “donant-li voltes al cap”.

A tots ens agradaria poder-nos treure les preocupacions del cap quan ho creiem convenient. Per poder fer això, existeix una tècnica que es diu el “Temps de Preocupació”. Aquesta tècnica pretén reeducar al nostre cervell i ensenyar-li quan ha de dedicar el temps a pensar en les preocupacions i quan no. Perquè sigui efectiva i comencem a percebre una notable disminució de la presència de preocupacions al llarg del dia, requereix d’un entrenament d’entre 7 i 15 dies.

Perquè sigui efectiva i comencem a percebre una notable disminució de la presència de preocupacions al llarg del dia, requereix d’un entrenament d’entre 7 i 15 dies.

El que hem de fer és: 1. Redactar una llista amb aquelles coses que et preocupen. 2. Triar un moment al dia per poder comptar amb 15 minuts tranquil/a i sense interrupcions. Aquest serà el nostre “temps de preocupació”. 3. Diàriament, durant el “temps de preocupació”, caldrà preocupar-se intencionadament i intentar buscar solucions sobre les coses que ens preocupen. 4. Durant la resta del dia, estarà prohibit preocupar-se. Per tant, si en algun moment del dia ens descobrim pensant en les nostres preocupacions, haurem de dir-nos: “Ara no toca preocupar-me, ja buscaré solucions aquesta tarda de 20 a 20.15h” (espai reservat per fer el temps de preocupació). 5. Els primers dies és molt probable que als pocs segons de dir-nos això, reaparegui de nou la preocupació. Si això succeeix, hem de fer el mateix, tantes vegades com sigui necessari. Recordeu que es tracta d’un entrenament i que el seu efecte el notarem després de diversos dies de practicar.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari