La violència invisible contra les dones

El passat 21 de novembre, emmarcat en els actes del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, vam organitzar a la nostra agrupació un cinefòrum.

Bartolo Egea PSC Montcada i Reixac

El passat 21 de novembre, emmarcat en els actes del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, vam organitzar a la nostra agrupació un cinefòrum. Amb l’assistència d’especialistes i convidats, vam projectar el documental ‘La Violència Invisible’, realitzat per l’Associació Pàgines Violeta, organització andalusa orientada a promoure la participació i presència de les dones. En aquest documental, dones supervivents de violència de gènere relaten les seves vivències per posar al descobert la manera més silenciosa d’agressió, abús i dominació masclista: el maltractament psicològic. Les estimacions publicades per l’OMS mostren que al voltant del 30% de les dones al món han patit violència física i/o sexual en algún moment de la seva vida.

Tot i això, hi ha un altre tipus de violència més difícil de detectar: ​​el maltractament psicològic i emocional. Mentre que la violència física i sexual està àmpliament condemnada per la nostra societat i és més fàcilment visible, la violència psicològica la majoria de vegades és completament imperceptible, tant pel cercle proper a la víctima com, fins i tot, per a ella mateixa, que no és conscient del maltractament a què està sent sotmesa.

A Espanya, segons xifres del Ministeri d´Igualtat, més de 6,5 milions de dones han estat víctimes d´aquest tipus d´abusos. La violència psicològica és un abús que es va accentuant i consolidant en el temps. Com més temps persisteixi, més gran i més sòlid serà el mal. Se sustenta en la manipulació emocional, la dependència econòmica, el control, l’aïllament, les amenaces i la por. La víctima acaba perdent la identitat i l’essència. Pregunta’t: t’agradaria que la teva parella et digués què posar-te o con comportar-te? Necessitem més suport per a aquestes dones, des de totes les institucions. Una darrera reflexió escrita per una víctima: “El maltractament invisible no deixa marques al cos, les deixa a la ment i a l’ànima”.

Etiquetes:

Deixa un comentari