Llegiu el que us agrada, sense prejudicis

Al voltant del debat sobre què és un bon llibre, jo diria que és aquell que desperta l’interès per ser llegir

Biblioteca de Can Sant Joan

Imaginar és una de les una de les capacitats més potents de les quals disposa l’ésser humà. Crear des de zero i sense cap tipus de limitació tot allò que es desitja és un somni fet realitat. I això és el que ens
ofereix la lectura d’un bon llibre. Però aturem-nos aquí un segon! Què es considera exactament un bon llibre? Per a mi, que estic cada tarda al capdavant del taulell d’adults de la Biblioteca Can Sant Joan, és el llibre que desitja la persona que tinc davant. Sí, potser no soc gaire exigent o acurada amb la definició que proposo, però deixeu-me que us expliqui la meva visió.
Per a mi, un bon llibre és aquell que et desperta l’interès suficient com per voler-lo llegir. I provoca que surtis al carrer i vagis a una biblioteca o a una llibreria per tal d’aconseguir-lo. Què hi ha darrere de tot això? Il·lusió: unes grans expectatives de gaudi o de resoldre’ns algun tipus de necessitat personal. Un petit trosset de felicitat en el dia a dia de cadascú de nosaltres. Però és clar, i si un cop llegit el llibre no ens agrada? Doncs ja no estarem davant d’un bon llibre. Potser ara pensareu: ‘quin poc criteri que té la directora de la Biblioteca Can Sant Joan’. No penseu malament de mi, si us plau.

El que vull dir amb tot això és que de vegades tenim massa prejudicis amb el tema dels llibres i la lectura (us recomano llegir Els 10 drets del lector de Daniel Pennac). I al final, l’únic important és tenir una mica clar què ens ve de gust llegir i intentar trobar-ho. I aquí podeu recórrer a les bibliotecàries (i bibliotecaris), llibreteres (i llibreters), amigues (i amics), internet, etc.
I ara un secret professional, però no ho digueu a ningú: el personal de les biblioteques no ens llegim tots els llibres que ens arriben, però acostumem a tenir unes quantes usuàries (i usuaris) fidels que ens informen dels que els han agradat molt i, així, després els podem recomanar, hehehe!. I també els que hem llegit nosaltres, és clar. I parlant de felicitat i d’il·lusió, una anècdota. Al gener va venir a la biblioteca una classe de 1r de primària i van estar mirant llibres. Abans de marxar, un nen em va dir tot emocionat ‘me he divertido más que el día que los Reyes Magos me trajeron los regalos’. Això és felicitat per a una
bibliotecària! Haver col·laborat a obrir una porta gran, màgica i meravellosa en la ment, i en el cor, d’una persona. Us ho podeu imaginar? Epíleg: Ai! Perdoneu! M’oblidava de les recomanacions de les nostres usuàries i usuaris (xxt): Purgatorio, de Jon Sistiaga i Les calces al sol, de Regina Rodríguez.

Deixa un comentari