Bar Peña, 60 anys entre plats combinats

L’establiment, emplaçat al centre històric de Mas Rampinyo, és un punt de trobada veïnal des del 1963

En plena avinguda de Catalunya de Mas Rampinyo, un cartell amb lletres verdes anuncia el Bar Café Peña. Situat al número 61, l’establiment de la família Peña-Briansó, amb estètica setantera, porta gairebé sis dècades en funcionament. L’any 1963 Josep Peña i Teresa Briansó, pares de l’actual propietària, Montse Peña, van comprar la casa coneguda com ‘Cal Boter’ i van arrendar a través d’un contracte vitalici la bodegueta situada al primer pis, propietat d’uns veïns del barri. En Josep i la Teresa van anomenar el negoci ‘Bar Bodega Avenida’. “Els meus pares eren molt emprenedors”, recorda Montse. 
Durant els primers anys, Teresa, originària de Terol, s’encarregava del bar i preparava els menjars a la bodegueta. Alguns dels seus clients eren empleats de la cimentera Prebetong, que s’aturaven a la tasca per dinar. Josep treballava a la Foneria Borrell, al Pla d’en Coll, i posteriorment es va dedicar al bar. A l’establiment venien bótes de vi, productes a granel propis d’una bodegueta i travesses de futbol. 

Nova etapa

Al 1976 van fer una gran obra per ampliar l’establiment, que van passar a nomenar ‘Bar Café Peña’. Sis anys després de les reformes, Montse es va incorporar al negoci amb el seu pare i, al 1986, es va casar amb Francesc Cuenca, qui també es va afegir a l’equip. Aquell mateix any, el comerç va iniciar la venda de bitllets de la Primitiva i la Bonoloto. Actualment, l’equip del bar el formen Francisco ‘Paco’ Cano, Montse Cao, Ana Giménez i Montse Peña. 
Durant els últims anys, el centre històric de Mas Rampinyo ha vist com tancava bona part dels seus negocis. “Em sap greu la pèrdua d’aquest eix comercial”, opina Montse, qui destaca el valor de la botiga de proximitat: “Soc partidària del petit comerç. Des dels municipis l’hauríem de defensar”

La pandèmia

L’establiment va tancar temporalment durant el confinament domiciliari decretat per l’Estat el març del 2020 i els seus treballadors es van acollir als expedients d’ocupació temporals del govern central. Al  maig passat, el negoci va reobrir amb servei de menjar per emportar. “La gent va respondre bé”, declara Montse, tot destacant la importància de la clientela habitual. “Durant la pandèmia, el volum de clients ha variat, però tenim consumidors molt fidels i el ‘boca a boca’ que generen és essencial. Sense ells, no seríem res”, opina. Tot i la conjuntura actual, Montse es mostra optimista. “Trigarem a recuperar la situació anterior, però mantenim la il·lusió per tirar cap endavant”, assegura. 
 

Deixa un comentari