CasaSebi, 60 anys de tradició carnissera
La família Moner regenta aquest establiment des del 1962 al principal eix comercial de Can Sant Joan
Qualitat, proximitat i bon tracte són els tres principis que guarneixen l’aparador de CasaSebi. Emplaçada en l’eix comercial de Can Sant Joan, el carrer Reixagó, la carnisseria ha viscut les transformacions del barri en l’últim mig segle. ‘Carnissers i cansaladers des de 1962’, anuncia el rètol del comerç regentat per Sebi Moner i Patricia Gómez.
Els fundadors de l’actual carnisseria van ser Eusebi Moner i Isabel López, pares de Sebi. Eusebi, criat a una masia d’una petita localitat de la Cerdanya francesa (Bourg-Madame), es va traslladar a Montcada de jove, als anys 50, per aprendre l’ofici de carnisser amb els seus cosins de la cansaladeria Joan Lasús. Isabel, veïna de Can Sant Joan, treballava com a netejadora a Lasús i allà es van conèixer.
La parella va decidir emprendre i crear el seu propi comerç, Tocinería Eusebi Moner (actual CasaSebi). Cadascú tenia el seu rol: Eusebi portava el gènere de l’escorxador municipal i elaborava a la rebotiga mentre que Isabel despatxava els clients. Des de la seva fundació, l’establiment es va destacar per productes d’elaboració pròpia. Dels tres fills del matrimoni, finalment va ser el mitjà, Sebi, qui va heretar la botiga. “D’adolescent acompanyava al meu pare als escorxadors”, declara.
Evolució
Els vuitanta van ser una època complexa pel comerç, la carnisseria va tancar el 1985. “L’efecte de l’establiment del mercat acompanyat d’altres factors va obligar els meus pares a tancar”, informa. Tot i això, el 1988 Sebi, qui ja tenia formació i experiència carnissera, va decidir reobrir el comerç. “El barri va rebre amb ganes la reinauguració”, recorda. A principis de la dècada dels 2000; la seva dona, Patricia, es va incorporar a la botiga dedicant-se essencialment a l’elaboració, mentre que Sebi atén als clients.
Amb l’arribada de la segona generació, van mantenir l’elaboració pròpia i l’oferta es va diversificar amb nous productes com mandonguilles i hamburgueses de diferents gustos, entre d’altres. “Els nous hàbits i major nivell adquisitiu dels consumidors ens van portar a ampliar els productes en venda”, explica Patricia.
Canvis
El juliol de 2020 van traslladar CasaSebi a un altre local del carrer Reixagó. El trasllat estava programat per a Setmana Santa, però amb la covid-19 es va haver d’ajornar. Aquesta nova botiga ha renovat de forma radical la imatge del negoci familiar. Unes portes automàtiques, un gran aparador i un nou logotip han rejovenit CasaSebi.
Durant les primeres setmanes del confinament van rebre molts clients que feien aplec dels productes i en tractar-se d’un negoci essencial no han hagut de tancar. “He arribat a dosificar els ous”, declara Sebi. I davant d’aquesta situació d’incertesa, la Patricia recorda el que més temia: “Teníem por d’arribar a casa i contagiar a la nostra família i això va ser molt complicat”. Tot i això, agraeixen als seus clients la implicació en l’establiment. “Durant la pandèmia el barri s’hi ha bolcat amb el petit comerç”, comenta Patricia.
La crisi sanitària també ha canviat el negoci en altres aspectes. Actualment, els pagaments amb targeta han incrementat i aviat oferiran encàrrecs a domicili en el projecte municipal Miraprop. Davant la incògnita de la continuació de la nissaga, el matrimoni ho té ben clar. “Els nostres fills ja tenen els seus objectius professionals definits i és un treball molt dedicat, però ens agradaria traspassar-la”, declara Sebi.