El menjador social l’Alzina compleix deu anys
L’augment de la pobresa ha convertit el servei en més necessari que mai, amb 15.000 àpats anuals i una vuitantena d’usuaris
El menjador social l’Alzina, ubicat al centre cívic de Terra Nostra, compleix enguany el seu desè aniversari. L’augment de la pobresa al llarg de l’última dècada ha fet que el servei, que es va plantejar en un inici com una resposta temporal a l’alta vulnerabilitat, s’hagi convertit en una prestació més necessària que mai. El projecte és una iniciativa de l’Ajuntament, gestionada per l’oficina local de Creu Roja a Montcada, Ripollet i Cerdanyola. “El balanç és positiu, tot i que, malauradament, 10 anys després encara és un servei essencial”, ha valorat el president de l’Àrea Social, Rafa Ruiz (Vivim), qui ha confirmat el compromís del consistori de donar continuïtat a la iniciativa, que aquest any compta amb una aportació municipal de 50.000 euros.
El balanç és positiu, tot i que, malauradament, 10 anys després encara és un servei essencial
Rafa Ruiz, president de l’Àrea Social
Des de la seva obertura, el menjador social ha servit més de 150.000 menús. L’any passat, el servei va atendre un total de 84 persones en situació d’extrema vulnerabilitat, derivades des del departament municipal de Serveis Socials. El servei funciona de dilluns a dissabte en l’horari de migdia, tot i que els usuaris també es poden dur a casa la resta d’àpats per garantir la seva alimentació a la nit i durant els dies festius. “La feina que es fa des del menjador social és molt important. A més, des de la pandèmia, la pobresa ha crescut del 17 al 27%“, ha destacat la presidenta de l’oficina local de Creu Roja, Vega Navarro, qui ha posat en valor la feina de la quinzena de voluntaris implicats en la iniciativa.
La feina que es fa des del menjador social és molt important, especialment des de la pandèmia, ja que la pobresa ha crescut del 17 al 27%
Vega Navarro, presidenta de Creu Roja de Montcada, Cerdanyola i Ripollet
Alguns dels voluntaris formen part del projecte des dels seus inicis. Aquest és el cas de María Rocío Carrión, una veïna de la Font Pudenta de 71 anys. “Per a mi, col·laborar amb el menjador és una experiència extraordinària que m’omple i em satisfà. M’agrada ajudar les persones que més ho necessiten”, assegura la voluntària, qui lamenta que “al llarg de tots aquests anys el nombre de comensals hagi anat augmentant pel creixement de la pobresa”.
Per a mi, col·laborar amb el menjador és una experiència extraordinària que m’omple i em satisfà. M’agrada ajudar les persones que més ho necessiten
María Rocío Carrión, voluntària
Més que un àpat calent
Però, el menjador social és molt més que un àpat calent. “També és un recurs de suport vital i un espai per establir relacions socials”, assegura la cap tècnica de Serveis Socials, Noemí Blanco. I és que els usuaris també tenen accés a altres serveis complementaris com la bugaderia i el servei de dutxa. “Troben un ambient de suport i solidaritat, és com anar a dinar a casa“, argumenta el coordinador de Creu Roja, César Martínez.
Raduuane Asi és un dels usuaris del menjador social. La seva situació és d’extrema vulnerabilitat, ja que no té feina, té una discapacitat del 68% a causa d’un accident i no cobra cap prestació social des del passat mes de juliol. “Sense el menjador social em moriria de gana”, assegura Asi, qui està “molt agraït” del tracte rebut al menjador i dels serveis complementaris que pot utilitzar. “El menjador és un refugi càlid i acollidor per a una gran diversitat d’usuaris, abordant una àmplia casuística amb empatia i respecte”, remarca Vega Navarro.